Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia UNESCO a veda

Zuby morských ulitníkov sú pevnejšie než pavučina, tvrdia vedci

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Výskumníci prišli na to, že morské slimáky s kužeľovitou ulitou majú zuby s takou pevnou štruktúrou, že ju možno imitovať a použiť pri výrobe pretekárskych áut, pri konštrukcii člnov a lietadiel.

Londýn 18. februára (TASR) - Pavučina zrejme príde o označenie "najpevnejší známy prírodný materiál", pretože vedci zistili, že zuby morského ulitníka majú väčšiu odolnosť. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Vedci oceňujú vlastnosti pavučiny, jej pevnosť a štruktúru. Lenže výskumníci v Británii prišli na to, že morské slimáky s kužeľovitou ulitou majú zuby s takou pevnou štruktúrou, že ju možno imitovať a potenciálne použiť pri výrobe pretekárskych áut, pri konštrukcii člnov a lietadiel.

"Až doteraz sme si mysleli, že pavučina je najpevnejší biologický materiál, kvôli jej superpevnosti a možnostiam jej použitia v rôznych oblastiach, od nepriestrelných viest až po počítačovú elektroniku," vysvetlil profesor Asa Barber z fakulty inžinierstva na britskej Portsmouthskej univerzite, ktorý výskum viedol.

"Teraz sme však zistili, že zuby morského ulitníka majú silu, ktorá je teoreticky ešte väčšia," dodal profesor.

Tím bádateľov podrobne skúmal mechanické vlastnosti zubov morských ulitníkov pomocou veľmi presného mikroskopu atómových síl. Zistili, že zuby obsahujú vlákna z veľmi tvrdého minerálu goethitu, ktorý sa v nich vytvára počas rastu. Za pomoci mimoriadne odolných zubov ulitníky odstraňujú z povrchov kameňov morské riasy, ktorými sa živia.

Výsledky výskumu boli publikované v stredajšom vydaní britského odborného časopisu Journal of the Royal Society Interface.