Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa

UNESCO a veda

Kon Tiki neplávala nadarmo, DNA čiastočne potvrdila Heyerdahlovu ideu

Bájna 6800 km dlhá plavba na plti mala dokázať možnosť osídlenia Polynézie juhoamerickými indiánmi. DNA obyvateľov Veľkonočného ostrova dokazuje, že sa pred 20 generáciami s Juhoameričanmi stretli.

Inšpiráciu možno načerpať od svetových inovátorov, tu sú štyria z nich

Musk založil platobnú bránu a produkuje známy elektromobil, Thiel spravuje fondy s miliardami dolárov. Zaujímave sú aj inovačné aktivity Tureka a Trubana.

Američania doby ľadovej osídlili veľhory vo výške 4.500 metrov

Vedci objavili najstaršie známe vysoko položené sídla v Andách. Dokladá to schopnosť pravekých ľudí dlhodobo prežívať v extrémnych prostrediach, v riedkom vzduchu, intenzívnom slnečnom žiarení, mraze.

SME: Dronmi sa zarába aj na Slovensku

Téme sa denník venuje téme v spomínanom článku ako aj, v ďalších článkoch na 8.strane "Čaká sa na boom dronov. Riešia, ako ich regulovať", "Zabíjajú nielen svoje ciele" a "Nad ľuďmi som nelietal".

Za záchranu vedy v Košiciach demonštrovalo približne 300 vedcov

Dôvody košického protestu boli podobné ako pri stredajšom protestnom pochode v Bratislave. Podĺa organizátorov je to napríklad dlhoročné podhodnotenie financovania SAV.

Vedci pochodovali centrom Bratislavy, žiadali financovanie vedy

Dnešný protest sa začal pre budovou predsedníctva SAV na Štefánikovej ulici, odkiaľ pokračoval popred ministerstvo financií, Úrad vlády SR, Prezidentský palác až pred parlament.,aktualizované 

Tajomní Prví prežívali v Arktíde izolovaní 4000 rokov. Potom zmizli

Mýty Inuitov hovoria o Tunitoch či Sivullirmiutoch. Obidva výrazy znamenajú „prví obyvatelia“. Údajne boli obri, vyšší a mocnejší ako Inuiti. No z osád sa dali ľahko vyhnať.

Počet výskumných pracovníkov na Slovensku v roku 2013 poklesol

Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) v roku 2013 financovala projekty vo výške 25 miliónov eur.

Astronóm Edwin Hubble definoval zákon o rozpínavosti

Hoci Hubble urobil prevratné objavy, najvyššie ocenenie vedcov Nobelova cena mu unikla, keďže v čase jeho objavu neexistovala zvláštna cena za astronómiu, ktorú neskôr Nobelov výbor priradil k fyzike.

HOSPODÁRSKE NOVINY: Sme na chvoste. V podpore výskumu

Podcenenie investícií do výskumu a vývoja môže byť tiež rizikom pre konkurencieschopnosť Slovenska, ako aj pre rast našej ekonomiky, vysvetlil analytik Sberbank Vladimír Vaňo.

SAV: Superpočítač Aurel je už SUPERsuperpočítač, zvýšili mu výkon

Systém disponuje viac ako 4000 výpočtovými jadrami, 32 terabajtami RAM pamäte, 225 terabajtami internej a 600 terabajtami externej diskovej kapacity.

Škrty v SAV môžu ohroziť činnosť ústavov aj veľké výskumné projekty

Napríklad ak by Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied mal prepúšťať dnes, museli by sa rozlúčiť s ľuďmi, ktorých pre výskum reálne potrebuje.

NOVINKY Z KOMÉTY: Vedci nevedia, kde presne sa modul sondy nachádza

Vedci stratili kontakt s modulom Philae. Okrem toho však Európska vesmírna agentúra oznámila aj pozitívnu správu, že všetky údaje zozbierané modulom sa podarilo úspešne stiahnuť.,aktualizované 

Cena za vedu a techniku

Jedným z najvýznamnejších podujatí Týždňa vedy a techniky je i tento rok udeľovanie ocenení za výsledky v oblasti vedy a techniky.

Košické Slovenské technické múzeum ožije, bude veselo

Elektrické výboje vyrobí roztržitá profesorka Klotilda Vypätá, malí aj veľkí zažijú naozajstné elektrické dobrodružstvo plné elektrického napätia a poučenia, hovorí múzeum o plánovanej akcii v múzeu.

Minister školstva P. Pellegrini odovzdal ocenenia za vedu a techniku

"Vnímam to ako príležitosť predstaviť verejnosti vedcov a výskumníkov, na ktorých môže byť Slovensko hrdé," uviedol minister školstva.

Archeológovia SAV ukázali odkryté hroby i počítačové rekonštrukcie

Návštevníci dňa otvorených dverí môžu vidieť, ako archeologický nález postupne putuje do reštaurátorskej dielne, ako sa neskôr konzervuje, dokumentuje a ďalej podrobne vedecky skúma a vyhodnocuje.

Ústav ekológie lesa SAV priblíži najnovšie poznatky vo výskume

Podujatie je súčasťou Týždňa vedy a techniky na Slovensku, Deň otvorených dverí bude v dvoch blokoch. Dopoludňajší, od 9.00 h do 11.00 h, je určený deťom základných škôl.

Na Slovensku dnes odštartovalo podujatie Týždeň vedy a techniky

Slovenská akadémia vied poskytne verejnosti možnosť stretnúť sa so svojimi vedcami a navštíviť ich pracoviská.,aktualizované 

Kvalita vyučovania vedy dominuje v téme Dňa vedy pre mier a rozvoj

Vedecká obec na celom svete využíva 10. november na organizovanie mnohých podujatí a diskusií, aby upozornila širšiu verejnosť na význam vedy pre spoločnosť.

Svet krásnej prírody v arboréte si budete môcť prezrieť zdarma

Arborétum Mlyňany spadá pod Slovenskú akadémiu vied a ako súčasť Týždňa vedy a techniky na Slovensku aj toto nádherné miesto bude možnoe 11. novembra navštíviť bez platenia.

Veda netradične - exhibície, exponáty a experimenty

Súčasťou podujatia i celého Týždňa vedy a techniky bude aj panelová výstava venovaná Aurelovi Stodolovi a výstava najlepších prác prihlásených do výtvarnej a fotografickej súťaže.

O cene slovenského lietajúceho auta sa zatiaľ nedá hovoriť

AeroMobil by chceli najneskôr do roku 2020 uviesť na trh.

Škót James C. Maxwell popísal elektromagnetické pole

Trvalo temer dve desaťročia, kým sa Maxwellovu teoretickú predpoveď podarilo potvrdiť aj experimentom. Neskorší vývoj v tejto oblasti viedol ku vzniku rádiotechniky a elektroniky vôbec.

V Bratislave otvorili prvý FabLab na Slovensku

Toto výrobné laboratórium je miestom pre tvorbu a prototypovanie inovatívnych predmetov.

CERN-u bude prvýkrát šéfovať žena, Talianka Fabiola Gianottiová

V riaditeľskej funkcii Gianottiová nahradí v roku 2016 súčasného riaditeľa, nemeckého fyzika Rolfa-Dietera Heuera, ktorý CERN-u šéfuje od roku 2009.

Slovenský klaster v CluStrat riešil aj spoluprácu človeka s robotom

Klaster automatizačnej techniky a robotiky (AT+R) zo Slovenska bol súčasťou štyroch pilotných projektov.

Neboli to legendy. Meter vysokí hobiti ešte nedávno naozaj existovali

Legendy domorodcov o lesných tvoroch a objavené kosti naznačujú, že hobiti žili tisícročia spolu s modernými ľuďmi. Svet pred niekoľkými tisícami rokov zahŕňal nie jeden, ale viacero ľudských druhov.

Čínska experimentálna sonda sa po oblete Mesiaca vrátila na Zem

Čína sa vlani v decembri stala len treťou krajinou, ktorá dopravila na Mesiac svoje zariadenie.

Patenty a nové technológie zo Slovenska predstaví Trans Tech Burza

Trans Tech Burza má umožniť vzájomne prospešnú spoluprácu medzi vedeckou a podnikateľskou sférou.

Najväčší ďalekohľad na Slovensku je v observatóriu na Skalnatom plese

Náklady na inštaláciu i zakúpenie ďalekohľadu sa vyšplhali na cca 2,3 milióna eur. Okrem sledovania tzv. neo objektov bude slúžiť aj na iné sledovania nebeských objektov.

Vedci zo SAV opäť protestovali, rozpočet stále vnímajú ako likvidačný

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR minulý týždeň po prvých protestoch vedcov ohlásilo, že SAV dostane osem miliónov eur pre akademický výskum

Náš geológ Cambel patril k 2000 najvýznamnejším vedcom 20. storočia

Dnes uplynulo 95 rokov od jeho narodenia.

VEDA TU a TERAZ: Naši vedci klopú na dvere úspechu vyliečenia cukrovky

Riaditeľ Ústavu polymérov SAV Igor Lacík pred rokmi vynašiel materiál, vhodný na kapsuláciu zdravých Langenharsových ostrovčekov pre cukrovkárov. Teraz výskum ide do finále - možno uspeje u ľudí.,aktualizované 

SENZAČNÝ OBJAV: Toto sú 40.000 rokov staré obrazy. Kto ich maľoval?

Často sa predpokladá, že centrom najskoršej explózie ľudskej tvorivosti bola pred asi 40.000 rokmi Európa. Senzačný objav na indonézskom ostrove ukazuje, že to nie je celkom tak.

Potravinový odpad sa vďaka výskumnému projektu EÚ zmení na krmivo

Ovocie a zelenina majú podľa technologického centra LEITAT v Španielsku zo všetkých potravín najvyšší podiel na zbytočnom odpade.

Obratný manažér Georg Wilhelm von Siemens zostrojil rýchlotelegraf

Od jeho úmrtia dnes uplynulo 95 rokov.

Pátranie po predkoch: Objavili tretiu vetvu Praeurópanov

Rodokmeň obyvateľov nášho kontinentu má novú vetvu. Pochádzame nie z dvoch skupín pravekých ľudí, ako sa myslelo, ale z troch. Tí poslední prišli od severovýchodu. A prišli aj na Slovensko.