Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

Podnikatelia z Kiskovej delegácie sa snažili presadiť v Mexiku

Slovenský prezident Andrej Kiska v Mexiku. Foto: FOTO TASR/AP

Úspešný bol napríklad Pavol Čobirka, ktorého spoločnosť Photoneo vyvíja inteligentné systémy 3D vizualizácie.

Mexiko 23. novembra (TASR) – Prezidenta Andreja Kisku sprevádzajú na prvej štátnej návšteve Mexika i slovenskí podnikatelia. Tí, sa snažili počas cesty preniknúť na trh tejto latinskoamerickej krajiny. Úspešný bol napríklad Pavol Čobirka, ktorého spoločnosť Photoneo vyvíja inteligentné systémy 3D vizualizácie.



"Našiel som tri úrovne obchodných partnerov - distribútora, integrátora a finálneho klienta, ktorý potrebuje naše projekty. Naša firma vyrába 3-D skenery pre automatizáciu, pre roboty, čiže vďaka nám získava robot podobné videnie, aké má človek. Dokáže vidieť predmety, identifikovať a prenášať ich, čo doteraz nebolo možné. Je to niečo nové," uviedol slovenský podnikateľ pre TASR.

Presadenie sa na mexickom trhu by veľmi uvítal, keďže táto latinskoamerická krajina pôsobí "ako vstupná brána do Južnej Ameriky". "Keď sa vám podarí urobiť biznis v tejto krajine, môžete pokračovať viac na juh, čiže môžete ísť do Kolumbie, Čile, Brazílie, Argentíny," konštatoval.

Spresnil, že ak finálne rokovania dopadnú dobre, tak si firma zabezpečila odbyt v celej Južnej Amerike. "Prvotné rokovanie bolo rozbehnuté, finálne rokovania by mali byť niekedy v polovici januára. Akonáhle sa stretneme v januári, už to budú len detaily o zmluvách, o logistike a o pláne presadenia našej produkcie v Južnej Amerike," dodal.

Ďalší z podnikateľov Miroslav Wöllner z Menert Slovakia, hodnotil cestu taktiež pozitívne. "Počas bilaterálnych rokovaní boli otvorené témy v rámci energetiky, v rámci logistiky a prepravy tovarov pre Južnú Ameriku. Zároveň som mal možnosť vidieť výstavbu novej časti terminálu Mexiko City, kde v blízkej dobe budú naše produkty, izotermické kontajnery, umiestnené," uviedol pre TASR.

Cieľom návštevy prezidenta je rozvoj vzájomných vzťahov v politickej a ekonomickej oblasti. Má prispieť i k rozvoju spolupráce v oblasti inovácií, vedy a výskumu. Slovensko je pre Mexiko významným partnerom aj z hľadiska členstva v EÚ, NATO a OECD. Automobilový priemysel je v rámci slovensko-mexických obchodných vzťahov významným činiteľom.

Slovenský prezident Andrej Kiska pricestoval na niekoľkodňovú štátnu návštevu Spojených štátov mexických na pozvanie prezidenta Enriqua Peňa Nieta. Ide vôbec o prvú návštevu slovenskej hlavy štátu v Mexiku, ktorú ukončí vo štvrtok.


Andrej Kiska otvoril v Mexiku podnikateľské fórum


Musíme sa sústrediť na inovácie, startupy, na reformu školstva, pretože ak hovoríme, že najhodnotnejšou súčasťou spoločností sú ľudia, tak do nich musíme aj investovať. Slovenský prezident Andrej Kiska to uviedol v stredu na podnikateľskom fóre, ktoré sa konalo v hlavnom meste Mexika, pričom kvalifikovaných ľudí označil za základ spoločnosti.

Mexický minister hospodárstva Ildefonso Guajardo Villareal, ktorý na fóre taktiež vystúpil, ocenil medziiným strategickú polohu Slovenska. "Slovensko má strategickú polohu, leží medzi východnou Európou, Áziou a západnou Európou. Mexiko zase leží medzi Severnou a Južnou Amerikou," prirovnal.

Práve startupy sú podľa slovenského prezidenta správnou cestou k tomu, aby životná úroveň v krajinách vzrástla. "Tu v tomto inkubátore startupov vidieť, ako sa dá, aby sa vláda zapojila do pomoci začínajúcim podnikateľom. Človek, ktorý má akýkoľvek nápad, dostane na šesť mesiacov zadarmo priestor, dostane pomoc z pohľadu právneho, ekonomického, marketingového. Pomôžu mladému človeku na začiatku, keď sa často stráca," uviedol prezident po návšteve centra Start-up Mexico (SUM), pričom ocenil, že z neho vzišlo už takmer 100 firiem.



"Ak zistíme, že začínajúci inovátori potrebujú nejakú pomoc s financiami, či rady, alebo iné služby, pomôžeme im. Skontaktujeme ich s mentormi, ktorých máme napríklad tu v Mexiku, a pomáhame im s ich expertízami," uviedol pre TASR Rodrigo Maldonado, programový koordinátor z centra SUM.

Ako ďalej spresnil, v súčasnosti je súčasťou centra viac ako 200 startupov. Poskytujú im napríklad priestory, ktoré využívajú ako kancelárie. Väčšina však pracuje od začiatku vo svojich vlastných priestoroch. S pomocou môžu začínajúci podnikatelia rátať v priebehu prvých štyroch až šiestich mesiacov. Následne musia byť schopní sa postaviť "na vlastné nohy".

"Niektorí z nich už v súčasnosti majú záujem preraziť aj v zahraničí a rozšíriť tak svoje pole pôsobnosti. Jeden z nich napríklad predáva oblečenie pre mužov, začal fungovať v malej časti hlavného mesta Mexika. Následne sme im prvých šesť mesiacov pomáhali, v súčasnosti začali pôsobiť v Portoriku a plánujú sa v blízkej budúcnosti presadiť aj na trhu USA," uzavrel.

Cieľom návštevy prezidenta je rozvoj vzájomných vzťahov v politickej a ekonomickej oblasti. Má prispieť i k rozvoju spolupráce v oblasti inovácií, vedy a výskumu. Slovensko je pre Mexiko významným partnerom aj z hľadiska členstva v EÚ, NATO a OECD. Dôležitý význam má v rámci slovensko-mexických obchodných vzťahov automobilový priemysel.

Slovenský prezident Andrej Kiska pricestoval na niekoľkodňovú štátnu návštevu Spojených štátov mexických na pozvanie prezidenta Enriqueho Peňu Nieta. Ide vôbec o prvú štátnu návštevu slovenskej hlavy štátu v Mexiku, ktorú ukončí vo štvrtok.