Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

Reportáž: Boje v Mariupole sa stupňujú, má Ukrajina šancu sa obrániť?

Archívne foto. Vojaci ukrajinskej armády na tanku v prístavnom meste Mariupol na východe Ukrajiny 5. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Mariupol je strategicky veľmi dôležité mesto, pretože ak sa Rusi chcú dostať na Krym po súši, tak majú len jednu možnosť - prejsť cez Mariupol.

Bratislava 1. apríl (TABLET.TV) – Právo na sebaurčenie v Donbase je veľký politický problém, ktorý súvisí s decentralizáciou ukrajinských vládnych inštitúcií, povedal v rozhovore pre TASR doktor politických vied, špecialista na súčasné dejiny strednej Európy a Ruska a novinár Andrzej Grajewski, ktorý za posledný rok navštívil niekoľko miest na Ukrajine.



Svoj názor na situáciu v Doneckej a Luhanskej oblasti uzavrel slovami: „Nie je to otázka samourčenia, ale otázka organizovaného terorizmu a nesprávneho prístupu, pretože Ukrajina stratila Krym aj Doneck a ruská sila, ktorá v tom čase zasiahla, bola taká obrovská, že Ukrajina nemala šancu.“

Andrzej Grajewski navštívil aj Mariupol. Podľa jeho slov je ukrajinská obrana v súčasnosti lepšie pripravená a zorganizovaná, ako tomu bolo pred rokom. Ak separatisti podporovaní Ruskom zaútočia konvečnými silami, Ukrajina vraj má šancu sa obrániť.