Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

Útok na bostonský maratón má vinníka. Čaká ho smrť alebo doživotie

Na archívnej snímke kresba zo súdnej siene, vľavo Džochar Carnajev a vpravo sudca George O'Toole. Foto: TASR/AP
Útok počas Bostonského maratónu Foto: TASR/AP

Carnajev si vypočul rozsudok s pohľadom skloneným dolu k stolu obhajoby.

Boston 8. apríla (TASR) - Dvadsaťjedenročný bývalý študent Džochar Carnajev bol uznaný vinným vo všetkých 30 bodoch obžaloby v prípade bombového útoku na bostonský maratón, pri ktorom 15. apríla 2013 zahynuli traja ľudia a 264 ďalších utrpelo zranenia. Po ostro sledovanom procese to dnes oznámila porota federálneho súdu v Bostone.



Tá istá porota, ktorá zvažovala Carnajevovu vinu vyše 11 hodín, teraz bude rozhodovať, či ho odsúdia na smrť alebo na doživotné väzenie bez možnosti predčasného prepustenia. Ešte predtým ju však čaká druhé kolo svedeckých výpovedí.

Informovali o tom svetové agentúry.

Carnajev si vypočul rozsudok s pohľadom skloneným dolu k stolu obhajoby.

Na archívnej snímke z 19. apríla 2013 bombový útočník z Bostonského maratónu Džochar Carnajev.
Foto: TASR/AP

Obhajoba na začiatku procesu pripustila Džocharovu vinu, ale snažila sa dokázať, že hlavným organizátorom bostonského útoku bol jeho zastrelený brat Tamerlan.

Prokuratúra Džochara Carnajeva obvinila, že spolu s bratom Tamerlanom umiestnil dve bomby vyrobené z tlakových hrncov v blízkosti cieľovej rovinky slávneho bostonského maratónu. Išlo o najkrvavejší teroristický útok v Spojených štátoch od 11. septembra 2001. Desiatky zo zranených utrpeli trvalé následky.

Vtedy 19-ročného Džochara zatkli štyri dni po útoku na maratón ťažko zraneného na predmestí Bostonu, o sedem rokov starší Tamerlan prišiel o život deň predtým pri prestrelke s políciou. Bratia pochádzali z čečenskej rodiny žijúcej v USA.

Výberová chronológia udalostí v súvislosti s vyšetrovaním tragédie počas bostonského maratónu v USA:

15. apríla 2013
Počas bostonského maratónu v USA v cieľovej rovinke explodovali dve nastražené bombové nálože, pričom zahynuli traja ľudia, dvaja Američania, z toho jeden osemročný chlapec, a čínska občianka, ďalších 264 ich bolo zranených. Desať zo zranených ľudí prišlo o končatiny. Keďže na bostonskom maratóne sa zúčastnilo 27.000 bežcov a viac ako 500.000 divákov, vyšetrovatelia mali k dispozícii veľa vizuálnych dôkazov, aby mohli zrekonštruovať, čo sa dialo pred výbuchom dvoch náloží a po ňom. Nálože použité pri útokoch boli vyrobené z tlakových hrncov naplnených kúskami kovu a guľôčkovými ložiskami. Bomby odpálili páchatelia diaľkovo ovládanou rozbuškou.


18. apríla 2013
Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) rozbehol pátranie po mužoch, ktorých vidieť na záberoch bezpečnostnej kamery obchodného domu v Bostone, ako položili vak na miesto výbuchu.

19. apríla 2013
Mužmi podozrivými zo spáchania útokov počas Bostonského maratónu boli bratia vo veku 19 a 26 rokov, čečenského pôvodu a v USA mali povolenie na trvalý pobyt, potvrdil predstaviteľ amerického úradu pre národnú bezpečnosť. Spresnil, že ide o 19-ročného Džochara Carnajeva a jeho 26-ročného brata Tamerlana. Bratia žili v USA niekoľko rokov. Starší z dvojice podľahol zraneniam z prestrelky s políciou, po jeho mladšom bratovi polícia intenzívne pátrala na bostonskom predmestí Watertown.

Na archívnej snímke z 17. februára 2010 Tamerlan Carnajev sa usmieva po získaní trofeje New England Golden Gloves Championship v americkom Lowelli. Tamerlan Carnajev, jeden z páchateľov aprílového útoku na maratón v Bostone, sa podieľal na trojnásobnej vražde, ku ktorej došlo v septembri 2011 vo Walthame. Vyšetrovateľom to potvrdil Ibragim Todašev predtým, ako ho agent FBI zastrelil v jeho dome počas výsluchu.
Foto: TASR/AP

20. apríla 2013
Americké médiá uviedli na pravú mieru svoje nedorozumenie, pri ktorom zamenili bývalú Československú republiku s Čečenskom. Kvôli tomu sa na Česko zniesla na sociálnych sieťach vlna kritiky. Na omyl upozornil vo vyhlásení taktiež český veľvyslanec v USA Petr Gandalovič. Omyl sa objavil aj vo vysielaní televíznej stanice CNN.

20. apríla 2013
Amerika je zaviazaná obyvateľom Bostonu a štátu Massachusetts za ich húževnatosť a za to, že vydržali tento vyčerpávajúci týždeň, uviedol americký prezident Barack Obama krátko po zadržaní 19-ročného študenta čečenského pôvodu. Carnajev sa pred zatknutím ukrýval v menšej lodi, ktorú mal majiteľ jedného z domov na bostonskom predmestí Watertown uschovanú na záhrade. Zatknutiu predchádzala rozsiahla policajná operácia, počas ktorej bezpečnostné zložky poslali na preskúmanie oblasti za inkriminovaným domom špeciálneho policajného robota. Oblasťou sa zároveň opakovane ozývali výstrely. Objaveniu Carnajevovho úkrytu napomohlo to, že krátko po odvolaní nariadenia, podľa ktorého obyvatelia Bostonu a okolia nemali vychádzať zo svojich domovov, si majiteľ domu všimol krv na plachte zakrývajúcej loď. V priestoroch lode potom zazrel zakrvaveného muža, pričom o svojom "náleze" okamžite upovedomil políciu. Carnajev sa s privolanými špeciálnymi jednotkami, ktorých súčasťou bol aj tím vyjednávačov, následne dostal do prestrelky. Zadržaného mladíka s vážnymi zraneniami odviezli okamžite po zatknutí krátko pred 21.00 h miestneho času do nemocnice.

22. apríla 2013
Devätnásťročný podozrivý, ktorý utrpel vážne zranenia a nemohol hovoriť, sa už v nemocnici prebral a odpovedal na otázky vyšetrovateľov písomne. Džochar Carnajev, ktorého umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti, sporadicky reagoval na otázky. Hospitalizovali ho s poranením hlavy a nohy, guľka ho zasiahla do úst a vyšla cez krk z tela. Hlavný súdny lekár štátu Massachusetts sa medzitým naďalej snažil určiť presnú príčinu smrti Tamerlana Carnajeva, ktorý pri úniku na policajtov strieľal a útočil výbušninami. Podľa polície Tamerlana prešlo auto, ktoré riadil jeho mladší brat unikajúci z miesta prestrelky. Úrady informovali, že bratia v mestách, kde žili, nemali povolenie vlastniť zbrane. Pri konfrontácii s políciou v uliciach bostonského predmestia boli pritom vyzbrojení ručnými strelnými zbraňami, najmenej jednou puškou a viacerými výbušnými zariadeniami.

22. apríla 2013
Mladšieho z bratov Carnajevovcov americká federálna prokuratúra obžalovala v dvoch bodoch, z použitia zbrane hromadného ničenia a zo zákerného ničenia majetku, ktoré vyústilo do smrti ľudí, obžalovali ho priamo na nemocničnom lôžku. Džochar Carnajev použil mobilný telefón po tom, čo umiestnil batoh s výbušninou na miesto explózie. Vo vyhlásení FBI sa však neuvádza, či podozrivý použil mobilný telefón ako detonátor. Jeden z dvoch útočníkov zároveň povedal vodičovi auta, ktoré uniesli: "Počul si o explóziách v Bostone? Ja som to urobil". Mladší z bratov bol po výbuchu prvej nálože "pokojný v dave". Pri prehľadávaní jeho internátnej izby objavila polícia "veľké množstvo pyrotechniky".

23. apríla 2013
Džochar Carnajev uviedol vyšetrovateľom, že jeho zabitý brat Tamerlan bol motivovaný džihádistickými myšlienkami a že za útokmi nestojí žiadna medzinárodná teroristická skupina. Džihád je svätá vojna moslimov proti neveriacim.

24. apríla 2013
Tisíce policajtov sa prišli rozlúčiť so svojím 27-ročným kolegom Seanom Collierom, ktorý prišiel o život pri prestrelke v areáli Massachusettského technologického inštitútu (MIT) na bostonskom predmestí Cambridge. Collierova smrť bola úvodom bezprecedentnej policajnej naháňačky, počas ktorej bol smrteľne ranený 26-ročný Tamerlan Carnajev.

Policajti nesú rakvu padlého dôstojníka MIT Sean Collier pri zádušnej omši v areáli MIT v Cambridge
Foto: TASR/AP

26. apríla 2013
Podozrivého Džochara Carnajeva previezli z nemocnice do väzenia na základni Fort Devens v štáte Massachusetts. V bostonskej nemocnici bol odvtedy, ako ho polícia zatkla.

1. mája 2013
Troch mužov podozrivých z napomáhania páchateľovi bombového útoku počas bostonského maratónu odovzdali do rúk americkým šerifom po tom, ako sa nakrátko objavili pred súdom. Azamat Tažajakov a Dias Kadyrbajev čelia obvineniu z konšpirácie za účelom bránenia výkonu spravodlivosti. Tretí podozriví Robel Phillipos je obvinený z falošných výpovedí pred federálnymi vyšetrovateľmi. Podľa dokumentov predložených federálnemu súdu Tažajakov a Kadyrbajev tri dni po bostonskom útoku odniesli ruksak hlavného podozrivého Džochara Carnajeva z jeho izby na internáte University of Massachusetts v meste Dartmouth. V batohu sa údajne nachádzala zábavná pyrotechnika a laptop patriaci Carnajevovi.

Na nedatovanej snímke stránky Diasa Kadyrbajeva na ruskej sociálnej sieti VK z 18. apríla 2013 sú zľava Azamat Tažajakov, Dias Kadyrbajev a podozrivý z bombových útokov počas Bostonského maratónu Džochar Carnajev na Times Square v New Yorku.
Foto: TASR/AP

2. mája 2013
Bratia Tamerlan a Džochar Carnajevovci pôvodne plánovali vykonať útok 4. júla 2013. Rozhodli sa však udrieť skôr, pretože výrobu svojich bômb dokončili rýchlejšie, než očakávali. A v tom čase sa práve dozvedeli o prípravách blížiaceho sa maratónu.

2. mája 2013
Americké úrady vydali telo Tamerlana Carnajeva, podozrivého z bombového útoku na Bostonskom maratóne. To znamená, že príčina jeho smrti by mohla byť zverejnená. Súdny lekár stanovil príčinu Carnajevovej smrti 29. apríla 2013, ale americkí predstavitelia ju nezverejnia, kým nebudú vydané pozostatky a kým nebude vystavený úmrtný list.

27. júna 2013
Džochara Carnajeva obžalovali zo zabitia štyroch ľudí a z použitia zbrane hromadného ničenia. Tridsaťbodovú obžalobu voči mladíkovi čečenského pôvodu vzniesli členovia takzvanej veľkej poroty.

20. septembra 2013
Americkí vyšetrovatelia na Floride zadržali priateľa Čečenca, ktorý bol smrteľne zranený agentmi Federálnej bezpečnostnej služby (FBI) počas výsluchu vo svojom byte. Výsluch sa týkal osôb podozrivých zo spáchania atentátu na Bostonský maratón. Ašurmamada Miralijeva vzali do väzby. Dvadsaťročný Miralijev bol spolubývajúcim Ibragima Todaševa, ktorý bol v máji počas výsluchu v spoločne prenajímanom byte smrteľne zranený agentmi FBI. FBI sa vtedy zaujímala o jeho priateľa Tamerlana Carnajeva, ktorý je spolu s bratom podozrivý z nastraženia bombových náloží v cieľovej rovinke Bostonského maratónu. Úrady spočiatku tvrdili, že Todašev zaútočil na jedného z agentov nožom. Neskôr však informovali, že nie je jasné, čo sa v byte stalo.

4. júna 2014
Kirgizský občan Chajruložon Matanov na súde v americkom Bostone vyhlásil, že je nevinný v prípade klamania federálnym vyšetrovateľom - o svojich vzťahoch s dvoma etnickými Čečencami z kauzy útoku na Bostonskom maratóne. Obžalovali ho v jednom bode za ničenie záznamov z počítača. Tri body obžaloby sa týkali klamania pri federálnom vyšetrovaní. Podľa prokuratúry sa pokúšal zbaviť aj mobilných telefónov po tom, ako FBI 18. apríla 2013 zverejnila fotografie podozrivých bombových útočníkov.

4. marca 2015
V americkom meste Boston sa začal súdny proces s Džocharom Carnajevom. Carnajev, ktorý je čečenského pôvodu, popiera všetkých 30 bodov obžaloby vo veci použitia zbrane hromadného ničenia. Je obžalovaný aj zo zabitia policajta počas svojho úteku. Výber členov poroty z vyše 1300 kandidátov trval súdu vyše dva mesiace.

25. marca 2015
Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) dosvedčil, že v byte Džochara Carnajeva, obžalovaného z bombového útoku na bostonskom maratóne z roku 2013, našli komponenty bomby a ďalšie súčiastky, ktoré zakúpil jeho medzičasom už mŕtvy brat Tamerlan. Počas domovej prehliadky našli u Carnajeva klince, guľôčkové ložiská, časti tlakového hrnca a iné súčiastky podobné komponentom z podomácky vyrobenej bomby, ktorá explodovala 15. apríla 2013 v cieľovej rovinke medzinárodného maratónu v Bostone.

6. apríla 2015
Džochar Carnajev si za svoj cieľ vybral mužov, ženy a deti, pretože chcel terorizovať Spojené štáty v deň, keď sa oči celého sveta upierali na Boston. V záverečnej reči to povedal federálny prokurátor Aloke Chakravarty. Carnajev sledoval vystúpenie obžaloby bez viditeľnej reakcie.