Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Video

O dotáciu z Bratislavského kraja možno žiadať do 18. decembra

Foto: TASR/AP

V dotačnej schéme na rok 2018 je na podporu kultúry v rámci príslušnej výzvy vyčlenených 888.905 eur, pre oblasť turizmu 261.442 eur, na podporu rozvoja vidieka je určených 418.308 eur.

Bratislava 15. novembra (TASR) – V Bratislavskej regionálnej dotačnej schéme (BRDS) je pre rok 2018 alokovaných pre kultúru, turizmus, rozvoj vidieka a šport i mládež viac ako dva milióny eur. Mestá, obce, mestské časti, firmy či neziskový sektor môžu teraz do 18. decembra posielať Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) žiadosti o poskytnutie dotácií. Nasledovať bude hodnotiaci proces žiadostí a v marci 2018 bude jednotlivé dotácie schvaľovať zastupiteľstvo BSK.



V BRDS 2018 je na podporu kultúry v rámci príslušnej výzvy vyčlenených 888.905 eur, pre oblasť turizmu 261.442 eur, na podporu rozvoja vidieka je určených 418.308 eur. Vo výzve na podporu športu a mládeže je alokovaných 522.885 eur. O takomto prerozdelení rozhodli v septembri poslanci BSK.

"Oprávnení žiadatelia môžu žiadať o dotáciu do 18. decembra. Je potrebné dodržať všetky podmienky. Najdôležitejšie je byť si istý, že máte sídlo v Bratislavskom kraji, nemáte žiadne záväzky voči štátu a iným organizáciám ako sú sociálna či zdravotná poisťovňa. Treba vyplniť žiadosť a pripojiť k nej povinné prílohy. Ten proces je pomerne jednoduchý," priblížila riaditeľka Odboru cestovného ruchu a kultúry na Úrade BSK Zuzana Šajgalíková.

Medzi oprávnených žiadateľov patria mestá, obce a mestské časti, občianske združenia, nadácie, neziskové organizácie, obchodné spoločnosti, registrovaná cirkev či podnikatelia so sídlom na území Bratislavského kraja.

Žiadateľ môže podľa Šajgalíkovej úhrnom získať maximálne 20.000 eur za rok. "Môže podať aj viacero žiadostí, ale úhrnom nebude podporený vyššou sumou ako 20.000 eur. V oblasti kultúry sú v jednotlivých podoblastiach, ktorých je desať, drobné stropy. V niektorej oblasti môže dostať maximálne 5000 eur, ale v niektorej maximálne 15.000 eur," spresnila riaditeľka. Odporúča preto dobre sa oboznámiť s podmienkami jednotlivých výziev.

BRDS vznikla a postupne sa etablovala ako nový nástroj poskytovania dotácií z rozpočtu BSK na podporu strategických sektorových politík pre jednotlivé oblasti podpory verejného života v kraji. Po spustení BRDS na podporu kultúry (2015) nasledovali dotačné schémy na podporu turizmu a rozvoja vidieka (2016), ktoré boli v tomto roku rozšírené o výzvy zamerané na projekty pre deti a mládež. "BRDS je založený hlavne na kvalite projektu, ktorý je hodnotený externou nezávislou komisiou a skúsenosti ukazujú, že takto podporené projekty vedia byť naozaj prínosné pre územie," podotkla Šajgalíková.