Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Video

VIDEO: CHRENEK: Jednotný digitálny trh by EÚ priniesol 415 miliárd eur

Z jarného kongresu ITAPA 2015. Na snímke zariadenia na varovanie blízkosti osôb v rámci elektronického systému monitoringu osôb. Bratislava, 21. mája 2015. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa slov vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku je nezmyselné, aby 28 štátov EÚ samostatne postupovalo pri digitalizácii.

Bratislava 21. mája (TASR) - Doterajším plnením Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), postupným zavádzaním elektronických služieb, ako aj úlohami na ďalšie programové obdobie sa zaoberá dnes v Bratislave Jarná konferencia ITAPA 2015.



V úvode konferencie vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek hovoril o potrebe jednotného digitálneho trhu v rámci EÚ. "Jednotný digitálny trh, ktorý keby sa dobudoval, tak Európskej únii prinesie ročne 415 miliárd eur. Preto je potrebné odstrániť prekážky v mnohých oblastiach. Je to napríklad pri využívaní online služieb cez hranice. V Európskej únii len 15 % ľudí nakupovalo tovar v zahraničí, pritom vnútorne v rámci štátu je to 44 %. Keby ľudia mohli využívať všetky online služby celej Európskej únie, mohli by ročne ušetriť 11,7 miliardy eur."

Podľa jeho slov je nezmyselné, aby 28 štátov EÚ samostatne postupovalo pri digitalizácii. Únia preto venuje jednotlivým krajinám značné finančné prostriedky na digitalizáciu a prvé zrealizované projekty má aj Slovensko.

Témou konferencie je i zverejnenie harmonogramu spúšťania služieb, prípadne očakávaných míľnikov do konca tohto roka. V rámci OPIS sa v súčasnosti realizuje viac ako 70 projektov, ktoré významnou mierou prispievajú k rozšíreniu používania služieb štátu a samospráv pre občanov v elektronickej podobe. Po ich úspešnej realizácii budú môcť občania aktívne využívať verejné online služby v plnom rozsahu a z pohodlia svojho domova.

Realizácia OPIS zjednoduší a zrýchli aj podnikanie pre malé a stredné podniky a v neposlednom rade to uľahčí aj situáciu začínajúcim podnikateľom, to znamená start-upom. Pomocnú ruku mladým firmám preto sľubuje podať aj štát, ktorý prostredníctvom štátneho tajomníka MF SR Vazila Hudáka predstavil na konferencii Stratégiu Slovenska pre podporu start-upov, ktorou sa bude zaoberať vláda SR na svojom najbližšom riadnom rokovaní.