Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Video

Dôvera rozbieha spoluprácu so záchranármi, dostanú info o pacientoch

Ilustračné foto. Foto: ZP Dôvera

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera rozbieha spoluprácu so záchranármi. Tí by mali po novom dostať potrebné informácie o pacientovi priamo na mieste zásahu.

Bratislava 10. marca (TASR) - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera rozbieha spoluprácu so záchranármi. Tí by mali po novom dostať potrebné informácie o pacientovi priamo na mieste zásahu. Novú službu Bezpečné lieky 112 spúšťa Dôvera spolu so záchrannými zdravotnými službami Falck Záchranná a ZaMED. Záchranári si tak online cez smartfón či tablet budú môcť pozrieť informácie o predošlej liečbe a liekoch pacientov volajúcich na tiesňovú linku.



Záchranku si vlani volalo takmer 100.000 poistencov Dôvery. "Služba ponúka záchrankám informácie o pacientovi, ktoré sú ušité na mieru práve pri urgentných výjazdoch," povedal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan. Službu podľa jeho slov ponúkli všetkým prevádzkovateľom záchraniek na Slovensku. Verí preto, že k spomínaným dvom sa pridajú aj ďalší.

"Často zasahujeme u ľudí, ktorí užívajú viacero liekov, pričom neraz nepoznajú ich názvy a v kritickej chvíli ich nevedia identifikovať ani s pomocou blízkych," priblížil skúsenosti z terénu šéf záchraniek ZaMED Matej Polák. Poznamenal, že vďaka informáciám o liečbe a liekoch tak budú môcť záchranári lepšie odhadnúť príčinu náhleho zhoršenia zdravotného stavu. Rovnako budú mať v prípade potreby kontakt na ošetrujúceho lekára pacienta.

"Za zhoršením zdravotného stavu najmä u chronických a starších pacientov býva často to, že zabudli užiť lieky, prípadne skombinovali viacero druhov. Vďaka novej službe by mal záchranár získať detailnejšie informácie o spôsobe liečby a diagnóze u pacientov, od ktorých to v danej chvíli nie je možné zistiť priamo," skonštatoval riaditeľ Falck Záchranná Jozef Karaš.