Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Video

Festival slobody otvoril film o Milade Horákovej

Kino Lumiere Foto: TASR

Témami aktuálneho ročníka sú holokaust, deportácie obyvateľstva do sovietskych pracovných táborov či zaobchádzanie s politickými väzňami a ich rodinami počas obdobia komunizmu.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Dokumentárne aj hrané filmy, výstavy, divadelné predstavenia i koncert ponúka 7. ročník Festivalu slobody. Podujatie, ktoré pripomína a analyzuje obdobia neslobody a totalitné režimy 20. storočia, sa v pondelok 6. novembra začína v Bratislave. "Festival slobody sa opäť tento rok rozšíri aj do regiónov ako jednodňová filmová prehliadka, spojená s diskusiami a iným zaujímavým programom," avizuje organizátor, ktorým je Ústav pamäti národa. Témami aktuálneho ročníka sú holokaust, deportácie obyvateľstva do sovietskych pracovných táborov či zaobchádzanie s politickými väzňami a ich rodinami počas obdobia komunizmu.

Medzinárodnú filmovú prehliadku v Kine Lumiére slávnostne otvorí projekcia životopisnej drámy Milada (r. David Mrnka). Príbeh filmu sa odohráva v rokoch 1937 až 1950 a zakladá sa na skutočnom živote Dr. Milady Horákovej, diplomatky a reformátorky, ktorá svoj život obetovala pre zmenu politického a právneho systému v Československu. Po komunistickom prevrate v roku 1948 bola za svoje prodemokratické a protikomunistické postoje zatknutá a odsúdená v politickom procese na trest smrti napriek tomu, že o jej milosť u vtedajšieho prezidenta žiadali svetové osobnosti, ako napríklad Albert Einstein, Winston Churchill alebo Eleanor Rooseveltová.

Dopoludňajší blok prehliadky je vyhradený pre študentov základných a stredných škôl, večerný program pre verejnosť. Niektoré projekcie doplnila diskusie s tvorcami filmov. V programe figuruje napríklad film Diera v hlave od režiséra Roberta Kirchhoffa či dokumentárna snímka Posledná z prvého transportu z dielne režiséra Daniela Friedmanna. Festival v premiére uvedie dokument Sound in the Silence 2017 (r. Daniel Dluhý), ktorý zachytáva, ako skupiny tínedžerov z Nemecka, Maďarska, Poľska a Rumunska spoznávajú históriu bývalého koncentračného tábora Ravensbrück.

Na festivale bude mať svoj priestor aj poľský Ústav národnej pamäti (IPN), ktorý predstaví svoju činnosť a vyrovnávanie sa s totalitnou minulosťou v Poľsku. V Poľskom inštitúte sa bude premietať film na tému hľadania neidentifikovaných pohrebných miest poľských hrdinov, pripravené sú prednášky, diskusie, ale aj prezentácia aktuálneho vyšetrovania, ktoré sa týka úmrtia poľských občanov na bývalej československo-rakúskej hranici.



Vo štvrtok 9. novembra spestrí festivalový program v Divadle Malá scéna STU koncert pesničkárov dvoch generácií - Hlas slobody. O deň neskôr (10. 11.) sa v bratislavskom Luduse predstaví Nové divadlo v Nitre s titulom, ktorý priblíži život 13-ročnej Anny Frankovej. Tá sa spolu s rodinou a ďalšími štyrmi ľuďmi počas druhej svetovej vojny dva roky ukrývala v zadnej časti budovy v Amsterdame. V programe sú aj ďalšie dve divadelné predstavenia.

V nedeľu (12.11.) sa v Kostole Najsvätejšieho Spasiteľa v Bratislave o 14.00 uskutoční svätá omša pri príležitosti spomienky na obete nacizmu a komunizmu. Súčasťou festivalového programy sú aj výstavy - Ivana Köhlera o Židoch odvlečených do koncentračných a vyhladzovacích táborov a o Maďaroch v sovietskych táboroch v rokoch 1944 - 1956.

Festival slobody vyvrcholí 23. novembra v Modrom salóne SND predstavením Nepolepšený svätec od Ľubomíra Feldeka. Hra s podtitulom Vy máte v rukách moc, my pravdu sa sústreďuje na mravné posolstvo života významnej postavy katolíckeho disentu na Slovensku a lekára Silvestra Krčméryho.

Podrobný program festivalu, ktorý sa ako jednodňová filmová prehliadka spojená s diskusiami uskutoční aj v Bardejove, Trnave, Nemšovej, Brezne, Šuranoch a Šintave, nájdu záujemcovia www.festivalslobody.sk.

Vstup na podujatia je voľný.