Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Video

VIDEO: FIGEĽ: R. Fico a J. Široký ma môžu odvolať, ale ústa mi nezavrú

Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Líder KDH Ján Figeľ výzvu predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) nevypočuje a sám z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR neodstúpi.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Líder KDH Ján Figeľ výzvu predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) nevypočuje a sám z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR neodstúpi. Ako vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii, premiér Fico aj šéf Váhostavu-SK Juraj Široký ho môžu vyzývať na odstúpenie aj nechať odvolať, ale ústa mu nezavrú.



"Nezavrú ich pre svedectvo o pravde. Ak by mal niekto odísť z politicko-ekonomického ihriska, sú to páni Fico a Široký," odkázal Figeľ po spoločnom rokovaní opozície ku kauze Váhostav-SK. Predseda kresťanských demokratov odmietol tvrdenie premiéra, že ako minister dopravy marketingovo tlačil ceny za výstavbu diaľnic nadol, čo spôsobilo aktuálnu kauzu Váhostav-SK. "Je to smiešne, krivé a nepravdivé. Nikoho som nenútil, ale rešpektoval som zákon. Bolo to obdobie férových a transparentných súťaží, vysúťažené výsledky zodpovedali európskym pomerom," uistil.

Podľa Figeľa nejde o prvý prípad, kedy ho Robert Fico ohovára a osočuje. "Aký človek, taká reč. Každý zo seba dáva len to, čo v sebe má. Je mi skôr ľúto, že takto osočuje jedného z kolegov v parlamente," dodal.



Premiér dnes vyzval Figeľa, aby odstúpil z postu podpredsedu Národnej rady SR, čím by vyvodil politickú zodpovednosť za situáciu, v ktorej sa dnes ocitli veritelia spoločnosti Váhostav-SK. Fico zdôraznil, že podstatná časť kontraktov medzi živnostníkmi či malými firmami ako subdodávateľmi a spoločnosťou Váhostav-SK bola uzavretá v rokoch 2010 až 2012, keď bol ministrom dopravy práve Ján Figeľ. Ten podľa predsedu vlády marketingovo tlačil na ceny diaľnic, aby mohol ukázať, že ich vie stavať lacno. Jeho konanie označil premiér ako kultúru podvodu.

Ak Figeľ z postu podpredsedu NR SR neodstúpi, Fico nevylúčil, že sa tým bude zaoberať vedenie Smeru-SD a do parlamentu príde návrh na jeho odvolanie. Šéf exekutívy zároveň uistil, že na Figeľovo miesto bude určite zvolený iný nominant KDH.