Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Video

Figeľa chce podľa Abrhana odvolať len asi 45 z 83 poslancov Smeru-SD

Na snímke zľava podpredsedovia KDH Miloš Moravčík, Július Brocka, regionálny tajomník KDH v Poprade Jozef Švagerko, podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová, predseda KDH Ján Figeľ, podpredsedovia KDH Peter Belinský, Ján Hudacký, Pavol Zajac a predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan počas tlačovej konferencie po skončení 22. snemu KDH v Poprade 11. októbra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Šéf klubu KDH pripomenul, že za minulej vlády bol podpredsedom parlamentu Robert Fico (Smer-SD). Vládna koalícia ho nikdy z tohto postu neodvolávala.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Šéfa KDH Jána Figeľa nechce z postu podpredsedu Národnej rady SR odvolať celý klub Smeru-SD. Myslí si to predseda klubu KDH Pavol Abrhan. Vychádza z toho, že pod návrh na odvolanie sa podpísalo 45 z 83 sociálnych demokratov.

"Videl som návrh na odvolanie Jána Figeľa. Ale za poslanecký klub Smeru ho podpísalo len 45 poslancov. Ak je to taký dôležitý moment pre vás, kde boli ostatní?" pýta sa poslancov Smeru-SD Abrhan. Zároveň avizoval, že poslanci KDH sa nezúčastnia na hlasovaní o Figeľovi. "Za plentou budete sami. Sami rozhodnete, či parlamentná demokracia v Národnej rade skončí," odkázal poslancom Smeru-SD Abrhan.



Podľa neho si mnohí sociálni demokrati uvedomujú, čo je to parlamentná demokracia a že ak odvolajú Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu, táto demokracia sa v Národnej rade skončí. "Pokiaľ naplníte svoje rozhodnutie, skončí parlamentná demokracia v Národnej rade. Nastúpili ste cestu HZDS," prihováral sa sociálnym demokratom Abrhan.

Šéf klubu KDH pripomenul, že za minulej vlády bol podpredsedom parlamentu Robert Fico (Smer-SD). Vládna koalícia ho nikdy z tohto postu neodvolávala, hoci za prvej svoje vlády Fico podľa Abrhana napáchal veľa zla pre Slovensko. "Politická zodpovednosť bola vyvodená vo voľbách. Ľudia rozhodli," poukázal Abrhan.

Kresťanský demokrat pripomenul, že pokiaľ Smer-SD odvolá Figeľa, opozičné kluby stiahnu z parlamentných výborov svojich predsedov a podpredsedov. Funkcie sa vzdá aj podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO). Odstúpiť by mal aj rómsky splnomocnenec vlády Peter Pollák (OĽaNO). Abrhan uviedol, že keď k tomu dôjde, Smer-SD sa bude v parlamente kontrolovať sám.



Alojz Přidal (KDH) si nevie predstaviť, že by KDH po tomto všetkom išlo do vlády so Smerom-SD, na čele ktorého stojí Robert Fico. Rovnako si to nevie predstaviť u žiadnej inej opozičnej strany. Opozičných partnerov vyzval, aby sa spojili proti Ficovi a jeho Smeru-SD. "Musíme sa spojiť a poslať ho do opozície," uzavrel.

Figeľa chce Smer-SD odvolať preto, že je podľa neho zodpovedný za problémy živnostníkov, ktorým neplatila stavebná spoločnosť Váhostav-SK. Tá je dnes v reštrukturalizácii a malým veriteľom chce vyplatiť 15 percent z dlhovaných peňazí. Vláda chce dať veriteľom viac.

Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) si Figeľ nezaslúži nič iné ako odvolanie. "Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal Fico. Opozícia sa za Figeľa postavila. Za situáciu okolo Váhostavu-SK môže podľa nej Smer-SD.