Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Video

V dôsledku tropickej búrky zahynulo na Filipínach najmenej 200 ľudí

Na videosnímke dedinčania sa snažia prebrodiť počas záplav vo filípinskej provincii Lanao del Norte na ostrove Mindanao 22. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Najviac obetí si prírodný živel podľa aktualizovaných údajov vyžiadal v provincii Lanao del Norte, kde evidujú 127 mŕtvych a ďalších 69 nezvestných.

Manila 23. decembra (TASR) - Na prinajmenšom 200 stúpol počet obetí na životoch, ktoré si na juhu Filipín vyžiadali bleskové záplavy a zosuvy pôdy spôsobené tropickou búrkou Tembin, ktorá v piatok zasiahla ostrov Mindanao. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v sobotu informovala agentúra DPA.

Najviac obetí si prírodný živel podľa aktualizovaných údajov vyžiadal v provincii Lanao del Norte, kde evidujú 127 mŕtvych a ďalších 69 nezvestných. Ďalších 47 mŕtvych hlásili z provincie Zamboanga del Norte. Najmenej 18 ľudí prišlo o život aj v provincii Lanao del Sur. Osem ďalších ľudí zahynulo v provinciách Bukidnon, Misamis Occidental a v meste Iligan.

Tropickú búrku Tembin sprevádzali už v piatok intenzívne zrážky a silný vietor. Búrka si vynútila presídlenie zhruba 75.000 ľudí v južnej časti ostrova Mindanao.

Tembin ešte zosilnel a v sobotu zasiahol aj západnú časť filipínskeho ostrova Palawan. Búrku podľa meteorológov sprevádzal vietor s rýchlosťou 105 kilometrov za hodinu, ktorý v nárazoch dosahoval až 145 kilometrov za hodinu.

Búrkový systém sa aktuálne pohybuje smerom na západ rýchlosťou zhruba 23 kilometrov za hodinu a podľa miestnych meteorológov sa očakáva, že územie Filipín opustí na Štedrý deň.
V novembri 2013 zasiahol strednú časť Filipín tajfún Haiyan, ktorý si vyžiadal najmenej 7350 obetí a spustošil celé mestá v husto osídlených oblastiach.