Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Video

Kultový spevák George Baker po koncerte v Červeníku:Všetci boli skvelí

Holandská skupina George Baker Selection, archívna snímka. Foto: YouTube

Hit Paloma Blanca v lete 1975 viedol európske hitparády. Populárny bol aj u nás, slovenskú verziu pod názvom Láska má párik krídel so slovenským textom Ľuboša Zemana spieval Karol Konárik.

Bratislava 14. augusta (TASR/TERAZ.sk) – Holandská skupina George Baker Selection zbierala veľké úspechy v západnej aj východnej Európe, nechýbala v žiadnych programoch typu Ein Kessel Buntes či Schlager Parade. Ich hit Paloma Blanca v lete 1975 viedol európske hitparády, populárny bol aj u nás, slovenskú verziu pod názvom Láska má párik krídel so slovenským textom Ľuboša Zemana spieval Karol Konárik. V tej dobe nemohlo nikomu napadnúť, že George Baker, civilným menom Johannes Bouwens príde raz na Slovensko, na festival Červeník v rovnomennej obci neďaleko Hlohovca. V piatok 11. augusta ponúkol svoje hity 70. rokov. Po vystúpení stihol aj krátky rozhovor pre TASR.

Máte radosť z premiérového vystúpenia na Slovensku?
Perfektne, všetci boli skvelí, poznali moje pesničky, takže som nemohol byť šťastnejší. V lete mám viac koncertov, najmä doma v Holandsku a Belgicku. Mojím receptom na šťastie je naplno si užiť koncerty. A kým si to užívam, je to fajn. Keď vás to prestane baviť, tak radšej skončite. Ale mňa to na pódiu stále baví, takže chcem ešte pár rokov potiahnuť.



Vaša kapela George Baker Selection aj ďalšie holandské skupiny mali úspešné 70. roky.
Boli to zlaté roky. Keď som s kapelou začínal v roku 1969, hneď prvá pieseň Little Green Bag bola hitom. Po nej v priebehu desiatich rokov sme vydali skoro 40 singlov a viaceré z nich sa stali hitmi. Ak si dobre spomínam, tak len zo singlu Paloma Blanca sa predalo skoro deväť miliónov kópií. Paloma Blanca bola veľkým hitom. Začalo to tak, že som si na flaute hral nejakú melódiu, pritom na flaute neviem dobre hrať. Prvý motív, ktorý mi napadol, sme zakomponovali do tejto piesne. Potom keď sme ju vydali, už po piatom koncerte sme si uvedomili, že to bude veľký hit.

Ako ste sa vyrovnávali s popularitou?
My sme stále normálni ľudia. Robíme svoju prácu. A prácu treba robiť dobre. Keď ju robíte dobre, môžete zbierať úspechy. Keď si pritom myslíte, že ste nový Ježiš, veľmi sa mýlite.



Čo robíte vo voľnom čase?
Skladám veľa hudby. Mám šesť detí a osem vnúčat, takže sa vo voľnom čase venujem im a na hobby neostáva čas.

Aké sú vaše plány do budúcna?
V poslednom čase sa veľa v hudbe zmenilo. Už nie sú pomaly cédečká, všetci hudbu sťahujú. Myslím, že dnes je ťažšie zarobiť si peniaze hudbou, špeciálne pre skladateľov. Nechcem byť pesimistom, ale som na konci svojej kariéry. Možno ešte pár rokov potiahnem a bude koniec. Táto otázka nie je už pre mňa príliš dôležitá, ale mladí to nebudú mať ľahké.

George Baker (*8. 12. 1944, vlastným menom Johannes Bouwens, Hoorn, Holandsko), spevák a skladateľ, líder skupiny George Baker Selection. Túto formáciu založil práve Baker v roku 1969. Predchádzala ich od roku 1965 skupina Soul Invention. Ich popové a kritikou nazvané aj jemne gýčovité melódie boli počas 70. rokov v Európe veľmi populárne. Ešte v roku 1969 vydali prvú LP platňu Little Green Bag. Vydali deväť albumov, najúspešnejším z nich bol Paloma Blanca z roku 1975 a rovnomenný hit z tejto platne. Ďalšími boli Dreamboat či Dear Ann. Rozišli sa v roku 1978. Na pódiá sa vrátili v rokoch 1982 až 1989. Po rozchode účinkoval Baker na sólovej dráhe, kde vydal desať albumov.