Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

HRVOLOVÁ: O pozornosť USA sa treba zaujímať priamo vo Washingtone

Relácia Tu a Teraz. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Martina Hrvolová, programová manažérka CIPE pre strednú Európu a západný Balkán.

Bratislava 27. októbra (Tablet.TV) - CIPE je mimovládna organizácia, ktorú americký Kongres založil pred viac ako 30 rokmi, pričom na počiatku bolo presvedčenie o dôležitosti demokracie pre prosperujúce trhové ekonomiky, vysvetľuje Martina Hrvolová. Cieľom je vytvárať ekonomické príležitosti pre bežného občana po celom svete, dodáva.

CIPE pracuje prevažne s podnikateľskou komunitou, obchodnými komorami, mimovládnymi organizáciami, či ekonomickými think-tankami. "Prednedávnom sme na Slovensku podporili projekt INEKO, v rámci ktorého tento inštitút analyzoval stav demokracie na Slovensku," hovorí Hrvolová.

"Ani nová americká administratíva prezidenta Donalda Trumpa neprikročila k zníženiu rozpočtu CIPE, a naopak, navýšili organizácii rozpočet na aktivity v strednej Európe s cieľom podporiť dokončenie reforiem," tvrdí Hrvolová. "Ak regióny strednej Európy a západného Balkánu považujú Spojené štáty naďalej za strategického partnera, o jeho pozornosť sa musia čoraz viac a intenzívnejšie zaujímať priamo vo Washingtone," radí Hrvolová.

Úroveň slovensko-amerických vzťahov je podľa bývalej diplomatky dobrá, pričom vždy je čo zlepšovať. Kvalita diplomatických vzťahov vždy závisí od kvality diplomacie, tvrdí Hrvolová a dodáva: "Rada by som apelovala na obe strany, aby sa neustále systémovo zameriavali na kvalitu svojich diplomacií, pretože to môže každému len prospieť."

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz so zahranično-politickým analytikom Pavlom Demešom.