Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Video

VIDEO: Islamský štát zverejnil popravu: Dieťa strieľa do hlavy špióna

Záber z videa zverejneného militantnou organizáciou IS. Popravu špióna (v strede) vykoná dieťa (vľavo). Foto: Twitter

Militantná organizácia Islamský štát zverejnila v utorok videozáznam zachytávajúci vraždu Palestínčana obvineného zo špionáže pre Izrael - zabije ho dieťa.

Bejrút 10. marca (TASR) - Militantná organizácia Islamský štát (IS) zverejnila v utorok videozáznam zachytávajúci vraždu Palestínčana obvineného zo špionáže pre Izrael - zabije ho dieťa. Informovala o tom agentúra AP.



Trinásťminútový videozáznam sa v utorok objavil na internete. Zachytáva militanta a chlapca v maskáčoch, ktorí stoja za mužom v oranžovej kombinéze, kľačiacim na kolenách.



Militant-bojovník sa na videu vyjadruje vo francúzštine. Tvrdí, že zajatca poslala izraelská tajná služba Mosad, aby donášal na IS. Rukojemníka identifikoval ako Muhammada Saída Ismáíla Musallama. Varoval tiež, že bojovníci IS už čoskoro "oslobodia Jeruzalem".

Foto: Twitter


Následne predstúpi pred rukojemníka chlapec a strelí ho do hlavy.

Foto: Twitter


Pravosť videa nemohla AP bezprostredne potvrdiť. IS ho však zverejnil prostredníctvom svojho mediálneho orgánu Furkán a má znaky predchádzajúcich videozáznamov dokumentujúcich popravy rukojemníkov.

Foto: Twitter


Izraelské ministerstvo zahraničných vecí sa k záležitosti odmietlo vyjadriť. Izraelská domáca bezpečnostná služba Šin Bet uviedla, že tento rok už skôr informovala, že Musallam odišiel do Turecka, lebo chcel bojovať s Islamským štátom.

Musallamov otec Saíd povedal pre agentúru AP krátko po zverejnení videa, že záznam ešte nevidel. Ale dodal, že jeho 19-ročný syn odišiel pred štyrmi mesiacmi do Sýrie bez toho, aby to oznámil rodine.



Čoskoro po odchode informoval Musallam svojho brata, že ide bojovať po boku IS. Musallam sa podľa otcových slov neskôr cez internet skontaktoval s rodinou z faktického hlavného mesta extrémistov, z Rakky na severe Sýrie, a povedal, že sa chce vrátiť domov.

"Videl som ho z dlhou bradou a dlhými vlasmi a mal (samopal) kalašnikov," opísal situáciu otec. "Povedal mi 'Pozri, ocko, mám tu toho už po krk. Je to krajina vo vojne a chcem sa vrátiť.'"



Po vyše mesiaci mala rodina telefonát od neznámej osoby, ktorá povedala, že Musallam ušiel od IS, chytili ho na tureckom kontrolnom stanovišti a dali do väzenia Islamského štátu.

"Nechceli ho nechať ísť, lebo keby sa vrátil domov, mohli by ho chytiť Izraelčania a on by im povedal, čo videl. Takže sa ho chceli zbaviť," vysvetlil otec a dodal: "Poznám svojho syna. Vychoval som ho dobre. Som si istý, že nepracoval pre Mosad."