Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

VIDEO: Izrael si pripomína pamiatku holokaustu

Izraelskí vojaci salutujú na pamiatku obetí holokaustu počas dvoch minút trvajúcej sirény v Kibbutz Yad Mordechai v Izraeli vo štvrtok 16. apríla 2015. Foto: TASR/AP/Ariel Schalit

Hoci OSN vyhlásila za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 27. január, v Izraeli si holokaust pripomínajú 27. dňa mesiaca nisan, keď vrcholilo povstanie vo varšavskom gete.

Jeruzalem 16. apríla (TASR) - Izrael si dnes uctil pamiatku šiestich miliónov Židov, ktorí počas druhej svetovej vojny zahynuli pri nacistickom holokauste. V celej krajine zazneli dopoludnia sirény a ľudia prerušili prácu a zotrvali v tichej spomienke.

Na dve minúty sa o 10.00 h miestneho času (09.00 h SELČ) fakticky zastavil život v krajine. Obyvatelia prerušili svoje každodenné povinnosti v domácnostiach i vo firmách. Na cestách sa zastavili autá a autobusy, mnohí ľudia vystúpili a rovnako ako chodci ticho stáli so sklonenými hlavami, píše agentúra AP.

Deň pamiatky holokaustu (Jom ha-šoa), ktorý sa začal v stredu pri západe slnka a potrvá do dnešného západu slnka, patrí k najvážnejším v izraelskom kalendári. Spomienkové podujatia sa konajú po celej krajine. Rozhlasové vlny zaplní melancholická hudba a rozhovory s ľuďmi, ktorí genocídu prežili, a televízie vysielajú dokumenty o holokauste.



V pamätníku obetí holokaustu Jad vašem v Jeruzaleme sa po odznení sirén začala štátna spomienková ceremónia. V parlamente neskôr v priebehu dňa budú čítať mená obetí vyvražďovania. Sedem desaťročí po konci druhej svetovej vojny žije v súčasnosti v Izraeli približne 189.000 ľudí, ktorí prežili holokaust, približuje agentúra DPA.

V Poľsku sa dnes tisíce mladých ľudí z celého sveta zúčastnia pri Osvienčime na každoročnom Pochode živých, počas ktorého prejdú tri kilometre medzi dvoma sektormi niekdajšieho najväčšieho nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau.

Hoci OSN vyhlásila za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 27. január, deň oslobodenia tohto koncentračného tábora, v Izraeli si holokaust pripomínajú 27. dňa mesiaca nisan, keď vrcholilo povstanie vo varšavskom gete.