Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Video

VIDEO: Južná Kórea si pripomína prvé výročie potopenia trajektu Sewol

Smútiaci vzdávajú hold obetiam juhokórejského trajektu Sewol Foto: TASR/AP

Na palube lode bolo spolu 476 ľudí, nešťastie prežilo len 172 z nich.

Soul 16. apríla (TASR) - Obyvatelia Južnej Kórey si dnes pripomínajú prvé výročie potopenia trajektu Sewol, pri ktorom zahynulo viac ako 300 ľudí. Väčšinu z obetí tvorili stredoškoláci.

V krajine sa dnes uskutočnili stovky spomienkových zhromaždení a obradov, ktoré zorganizovali vládne úrady i súkromné spoločnosti, informovala agentúra Jonhap. Spomienka na obete sa uskutoční aj v strednej škole v meste Ansan, odkiaľ pochádzali mladí ľudia, ktorí pri potopení lode prišli o život.

Príčiny potopenia lode, ktorá sa plavila medzi mestom Inčchon a ostrovom Čedžu, sa zatiaľ jednoznačne nepodarilo zistiť.



Isté je, že trajekt viezol trojnásobne ťažší náklad, ako bola jeho kapacita. Časť viny nesie aj posádka, ktorá urobila zásadné chyby - okrem iného aj pri organizovaní záchrannej akcie. Zistilo sa, že cestujúci síce mali na sebe záchranné vesty, ale márne čakali na pokyn posádky, aby opustili loď. Medzi prvými z nej unikol kapitán, ktorého nedávno súd odsúdil na 36 rokov väzenia.

Záchranári našli 295 tiel obetí, zvyšných deväť ľudí je stále nezvestných, ale sú považovaní za mŕtvych. Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje dnes prisľúbila, že úrady podniknú všetky dostupné opatrenia, aby našli nezvestných.

Na palube lode bolo spolu 476 ľudí, nešťastie prežilo len 172 z nich. Medzi nimi boli aj členovia vedenia posádky, ktorí nasledovali príklad kapitán a potápajúce sa plavidlo opustili medzi prvými.

Generálneho riaditeľa firmy prevádzkujúcej trajekt vlani v novembri odsúdili na desať rokov väzenia za zabitie, prestavanie plavidla a jeho preťaženie, ktorého cieľom bolo zarobiť viac peňazí.