Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Video

VIDEO: Študenti vyšli do ulíc, aby si uctili pamiatku obetí masakry

Kenskí študenti počas smútočného pochodu, na ktorom si uctili pamiatku obetí masakry na univerzite v meste Garissa, pri ktorej zahynulo 148 ľudí, 7. apríla 2015 v Nairobi. Foto: TASR/AP/Ben Curtis

Pri rukojemníckej dráme v areáli univerzity v meste Garissa na východe Kene vo štvrtok 2. apríla zahynulo 148 ľudí a ďalších asi 80 ich bolo zranených.

Nairobi 7. apríla (TASR) - Stovky študentov sa zhromaždili dnes v centre kenskej metropoly Nairobi, aby si uctili pamiatku obetí masakry na univerzite v meste Garissa, pri ktorej zahynulo 148 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.



K zodpovednosti za krvavý útok, ku ktorému došlo minulý štvrtok, sa prihlásili útočníci z islamistických milícií aš-Šabáb.

Fotogaléria zo smútočného pochodu



Dav študentov dnes postupoval hlavnými cestnými komunikáciami v Nairobi. Niektorí zo zúčastnených sedeli na kruhových objazdoch a v križovatkách. K protestu sa pridali aj okoloidúci ľudia, pričom na niektorých úsekoch nairobských ulíc došlo k zablokovaniu dopravy.



Zámerom účastníkov dnešného zhromaždenia bolo podľa AP apelovať na kenskú vládu, aby prijala v reakcii na incident účinnejšie bezpečnostné opatrenia.



Demonštranti však požadovali od štátu aj postavenie pamätníka obetiam, odškodnenie ich rodín a zvýšenie bezpečnosti v študentských mestečkách v celej Keni.

Pri útoku na univerzitu v Garisse použili maskovaní islamisti z aš-Šabábu okrem ručných strelných zbraní aj granáty. Spočiatku strieľali bezhlavo, neskôr prepustili viacerých moslimov a namiesto nich sa začali zameriavať na kresťanov.

Celá dráma trvala zhruba 15 hodín a skončila sa smrťou páchateľov. Pri útoku sa okrem obetí zranilo približne 80 osôb.

Rukojemnícka dráma v Keni



Aš-Šabáb tvrdí, že krvavý útok na univerzitu bol odplatou za prítomnosť kenských jednotiek v Somálsku a za zlé zaobchádzanie s moslimami na území Kene.