Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Video

V Košiciach je stredisko pre výcvik pilotov vrtuľníkov z celého sveta

Slávnostné otvorenie výcvikového strediska Slovak Training Academy na medzinárodnom letisku Košice 30. októbra 2017. Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico krstí perím americký vrtuľník Sikorsky UH-60 Black Hawk. Foto: FOTO TASR – František Iván

Aktuálne má Slovak Training Academy k dispozícii viac ako 16 vrtuľníkov. Na otvorení predviedli americký stroj Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Košice 30. októbra (TASR) - Školiace stredisko pre pilotov vrtuľníkov z celého sveta v pondelok slávnostne otvorili na košickom letisku. Slovak Training Academy (STA) bude pre vojenský a civilný výcvik využívať aj americké vrtuľníky Black Hawk.



Za projektom je slovenská spoločnosť MSM Group v spolupráci s českou firmou European Air Services. Aktuálne má STA k dispozícii viac ako 16 vrtuľníkov. Na otvorení predviedli americký stroj Sikorsky UH-60 Black Hawk s tým, že v pláne je nákup ďalších troch takýchto vrtuľníkov.

"Do tohto projektu máme plánovanú investíciu viac ako 25 miliónov dolárov. Predpokladám, že by sme v horizonte nejakého roku zamestnali okolo sto ľudí, veľkú synergiu vidíme či v spolupráci s košickým letiskom alebo s Leteckou fakultou Technickej univerzity Košice," uviedol pre novinárov konateľ MSM Group Marián Goga.




Investíciu ocenil na slávnostnom otvorení premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý zároveň vyzdvihol aktivity spoločnosti pri oživovaní zbrojárskej výroby na Slovensku. "O to viac ma teší, že prichádzajú aj s projektmi, kde je neuveriteľne vysoká pridaná hodnota, a toto výcvikové stredisko je toho vynikajúcim príkladom. Veľmi si želám, aby podobných investícií takéhoto strategického významu s takou vysokou pridanou hodnotou bolo tu v Košiciach a na okolí čo najviac," povedal premiér.

STA by mala začať pôsobiť od decembra, podľa Gogu už má prvého partnera, ktorý si výcvik objednal, a to z USA. Ministerstvo obrany SR na projekte zatiaľ neparticipuje. "Samozrejme, bolo by nelogické, ak by sme nemali záujem o to, aby naše služby využívalo aj slovenské ministerstvo obrany, ale náš momentálny biznis model nie je nastavený tak, že by sme boli na to odkázaní," povedal konateľ. Premiér Fico k tomu pre novinárov konštatoval, že stále ešte nie sú vyriešené základné parametre, ako bude vyzerať slovenské letectvo, a "všetko sa vyvíja v čase".



Podľa riaditeľa STA Juraja Lauša bude košická akadémia v rámci Európy jediným civilným prevádzkovateľom legendárnych vrtuľníkov Sikorsky UH-60 Black Hawk. Stroj, ktorý už je na košickom letisku, bol vyrobený v 80. rokoch minulého storočia a slúžil v americkej armáde, dnes už je "scivilnený" a bez výzbroje. "Našim zámerom je vytrénovať tak 70 pilotov ročne. Budeme cvičiť jednak zahraničných klientov - armádnych, takisto aj záchranné zložky, civilných, širokú škálu. Ten výcvik budeme v podstate robiť pre všetkých, ktorí o to prejavia záujem," priblížil Lauš.

Prevádzka vrtuľníkov by podľa Gogu mala len minimálne zaťažiť hlukom obyvateľov mesta, neuvažuje sa o tom, že by stroje prelietavali nad obývanými oblasťami. Súčasťou STA sú okrem vrtuľníkov aj simulátory a školiace zariadenia nielen pre pilotov, ale aj mechanikov a obsluhu lietadiel.