Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

VIDEO: Pavol R. je už na slobode, obvinenia považuje za klamstvá

Na snímke exminister Pavol R. po prepustení z väzby v Bratislave 21. novembra 2017. Foto: TASR - Martin Baumann

Okrem iných mal proti Pavlovi R. vypovedať práve bývalý šéf banskobystrického podsvetia Mikuláš Č., ktorý si už za iné vraždy odpykáva doživotný trest.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Všetky obvinenia voči mne sú klamstvá, nič také som neurobil. Pri odchode z Ústavu na výkon väzby v Bratislave to v utorok vyhlásil obvinený exminister Pavol R.

Pavol R. opustil brány ústavu na výkon väzby krátko pred 16. hodinou v sprievode svojho obhajcu Mareka Paru.

"To, čo tvrdí sú klamstvá, výmysly a absolútne lži. Nič také som neurobil, nič také sa nestalo. Verím, že toto vyšetrovanie prinesie odpoveď nielen na otázku, že s tým nemám nič spoločné, ale najmä, kto si celú túto kauzu vymyslel," povedal na margo vyjadrení ďalších obvinených v tejto kauze o tom, že sa mal dopustiť spáchania trestného činu.

Podľa jeho slov chce ísť teraz domov, zvítať sa s rodinou a zavolať deťom.

"My vítame rozhodnutie o prepustení na slobodu," povedal obhajca Pavla R. Marek Para.

"Každého klienta vedieme k tomu, aby dodržal akékoľvek podmienky, ktoré určí súd," uviedol. Svojho klienta označil za inteligentného človeka, aby obmedzenia určené súdom dodržiaval. "Ja na to budem vplývať tým spôsobom, že si s ním prejdem rozhodnutie a vysvetlím mu všetky podmienky a všetky možné následky," dodal na margo rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave, ktorý v utorok prepustil Pavla R. z väzby na slobodu.

Krajský súd (KS) v Bratislave v utorok zrušil rozhodnutie okresného súdu a prepustil z väzby na slobodu obvineného exministra Pavla R. Na brífingu v budove súdu o tom informoval hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

„Krajský súd v Bratislave zrušil napadnuté uznesenie Okresného súdu Bratislava II zo dňa 26. októbra 2017 a prepustil obvineného P.R. z väzby na slobodu pri konštatovaní dôvodov útekovej väzby, ktorú nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ povedal Adamčiak.
Krajský súd Bratislava prepustil Pavla R. z väzby. Novinári sa presunuli k vchodu väznice.
Foto: Teraz.sk

Súd uložil obvinenému Pavlovi R. povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi a súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu miesta pobytu, ako aj ďalšie „primerané obmedzenia a povinnosti.“ „Do 24 hodín od prepustenia na slobodu musí odovzdať cestovný pas,“ doplnil Adamčiak.

Pavol R. má zároveň zákaz vycestovať do zahraničia a musí sa dostaviť k probačnému a mediačnému úradníkovi v lehotách ním určených, ale minimálne jedenkrát mesačne. „Obvinený je povinný podrobiť sa kontrole technickými prostriedkami, to je zariadením určeným na kontrolovanie polohy určenej osoby,“ dodal Adamčiak.

Okresný súd Bratislava II vzal obvineného Pavla R. do väzby 26. októbra tohto roku z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov. Voči tomuto rozhodnutiu súdu podal sťažnosť ako obvinený Pavol R., tak aj prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, keďže ten žiadal aj dôvod takzvanej útekovej väzby.

Polícia odvtedy v prípade vypočula viacerých svedkov ako napríklad Jána Kána, bývalého blízkeho človeka bosa Mikuláša Č., bývalú manželku Pavla R. – Vieru, prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika, bývalú blízku spolupracovníčku expremiéra Vladimíra Mečiara Annu Nagyovú či podnikateľa Mariána Kočnera. Na polícii taktiež vypovedala Sylvia Volzová, ktorej vraždu mali obvinení podľa policajného vyšetrovateľa pripravovať.

Bývalý minister hospodárstva Pavol R. je obvinený, že si v roku 1997 v podsvetí objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej. Okrem iných mal proti nemu vypovedať práve bývalý šéf banskobystrického podsvetia Mikuláš Č., ktorý si už za iné vraždy odpykáva doživotný trest.

Okrem Pavla R. čelia obvineniu v tejto veci aj Miloš K., Róbert L. alias Kýbel a Mikuláš Č.