Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

L. SNOPKO: Slováci v Prahe, zabudnite, že ste v cudzine

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol súčasný supervízor Paláca Lucerna v Prahe Ladislav Snopko. Foto: Tablet.tv

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol súčasný supervízor Paláca Lucerna v Prahe Ladislav Snopko.

Bratislava 2. januára (TABLET.TV) - Rok 2018 je rokom, keď si tak Slovenská republika, ako aj Česká republika, pripomenú výročie 25-ročnej samostatnej štátnosti, okrem iného, aj storočnicu od vzniku Československa. Pri týchto príležitostiach boli práve česko-slovenské vzťahy jednou z ústredných tém prvého vydania relácie CD Klub v tomto roku. "O rozdelení Česka a Slovenska môžeme dnes hovoriť ako o niečom, čo sa už vyliečilo zo smútku z rozchodu tohto manželstva," uviedol Snopko v TABLET.TV.

Pražskú Lucernu dnes vníma ako najvýznamnejšiu kultúrnu inštitúciu Československa, "pretože ako fenomén filmový, ako aj hudobný, oba fenomény zostali aj po rozdelení najvýznamnejšou platformou pre český aj slovenský film". Podľa slov bývalého ministra kultúry sa Lucerna postupne stáva centrom českej, slovenskej, resp. česko-slovenskej kultúry, kde sa stretávajú osobnosti spoločensko-politického života oboch krajín.

Snopko v súvislosti so svojím pôsobením v bývalom hlavnom meste Československa poznamenal, že výročia, ktoré si oba národy v tomto kalendárnom roku pripomenú, budú mať iný rozmer u Čechov, iný u Slovákov. "Česká republika bude sté výročie Československa oslavovať ako niečo, čo bolo a stále je. Slovensko to bude brať ako niečo, čo bolo, ale už nie je. Aj preto by som na strane slovenskej časti osláv rád pripomenul, že je potrebné sa zamyslieť nad súčasnosťou, ktorá ukazuje veľmi dobré vzťahy Slovákov a Čechov aj po rozdelení," uviedol.



Podľa jeho slov Česko-Slovensko v novej podobe funguje naplno. Svoje slová ilustroval na počte Slovákov, ktorí v súčasnosti žijú v českej metropole. "Vraví sa, že v Prahe dnes žije približne stotisíc Slovákov. Začínam si uvedomovať, že keď fungovalo Československo, tak Slováci, ktorí prichádzali do Prahy, tak sa rýchlo stali Čechmi a dnes sú aj mentálne plnohodnotnými českými občanmi. Zatiaľčo Slováci, ktorí dnes do Prahy prichádzajú, vytvárajú akúsi subkultúru v pražskom prostredí." Takto podľa jeho slov vzniká fenomén, ktorý označil prívlastkom česko-slovenský.

Akými podujatiami sa v pražskej Lucerne pripomenú dejinné výročia Slovenskej republiky a Českej republiky v roku 2018, sa dozviete v relácii CD Klub s Pavlom Demešom a jeho hosťom.