Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Video

VIDEO: Lekárski odborári poslali premiérovi list, uvažujú o štrajku

Robert Fico, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Žiadajú ho v ňom, aby zakročil do aktuálneho diania v žilinskej fakultnej nemocnici a nenechal bez povšimnutia "aroganciu politických nominantov".

Bratislava 10. apríla (TASR) – Lekárski odborári dnes do podateľne Úradu vlády doručili list premiérovi Robertovi Ficovi. Žiadajú ho v ňom, aby zakročil do aktuálneho diania v žilinskej fakultnej nemocnici a nenechal bez povšimnutia "aroganciu politických nominantov". Vo výpovednej lehote je tam momentálne pre zlú hygienickú situáciu a preplnenosť lôžok 11 lekárov interného oddelenia. Ak sa o požiadavkách, ktoré majú, nedohodnú na budúci týždeň s vedením nemocnice, uvažujú o štrajku.



"Premiéra sme v liste informovali o štyroch požiadavkách lekárov. Tí žiadajú o rekonštrukciu interného oddelenia tak, aby spĺňalo hygienické štandardy, o adekvátny počet lôžok pre pacientov na internom oddelení, o skoré transparentné výberové konanie na primára interného oddelenia a o spoločný návrat všetkých lekárov vo výpovediach," informoval dnes v Bratislave Peter Visolajský, šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ).



O požiadavkách majú lekári s vedením nemocnice hovoriť 16. apríla. Ak sa s vedením nedohodnú, odborári chcú vyhlásiť celoslovenskú štrajkovú pohotovosť v nemocniciach, ktoré zastupujú. "Uvedomujeme si zákonné obmedzenia, sme jediná skupina obyvateľstva na Slovensku, ktorá má de facto zakázané štrajky. Pri pacientoch urobíme všetko pre to, aby sa neblokovala zdravotná starostlivosť. Máme isté návrhy, ktoré treba celoslovensky odsúhlasiť, nechcel by som o tom predbežne hovoriť," dodal Visolajský.



"Partnerom pre šéfa lekárskych odborov je minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorého posledné kroky v Žilinskej nemocnici vnímame ako snahu o upokojenie situácie. Preto vyzývame obe strany na konštruktívny dialóg a definitívne zavŕšenie dohody," reagoval na list premiérovi Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Výpovedná lehota plynie lekárom do konca apríla. Podľa šéfa odborov je o nich záujem, prejavila ho aj nemocnica v českej Karvinej. Medzi lekármi sa podľa neho nachádzajú dvaja ťažko nahraditeľní kardiológovia či bývalá zástupkyňa primára oddelenia.

V žilinskej fakultnej nemocnici je vo výpovednej lehote aj 64 sestier. Prekážalo im množstvo nadčasov či veľký počet pacientov na jednu sestru. Sestry momentálne čakajú na konkrétnu ponuku zo strany vedenia nemocnice v písomnej podobe. Ich výpovede naďalej trvajú, k tejto téme by sa mali stretnúť tiež 16. apríla.