Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Video

Bayern Mníchov a Paríž St. Germain postúpili do štvrťfinále

Fanúšikovia Bayernu Mníchov mávajú klubovými šálmi pred začiatkom odvetného osemfinálového zápasu Ligy majstrov Bayern Mníchov - Šachtar Doneck v Mníchove 11. marca 2015. Foto: TASR/AP

Parížu sa podarilo revanšovať londýnskej Chelsea za vlaňajšie vyradenie vo štvrťfinále LM.

Bratislava 11. marca (TASR) - Futbalisti Bayernu Mníchov a Paríža St. Germain sú ďalšími štvrťfinalistami Ligy majstrov 2014/2015.

Nemecký veľkoklub si účasť v najlepšej osmičke mužstiev európskeho pohára číslo jeden zaistil stredajším vysokým víťazstvom 7:0 nad ukrajinským Šachtarom Doneck, s ktorým na jeho pôde v prvom meraní síl uhral bezgólovú remízu. Bayern v osemfinálovej odvete vyrovnal strelecký rekord vo vyraďovacej fáze súťaže.

Futbalista Bayernu Mníchov Jerome Boateng (vľavo) sa teší po strelení gólu na 2:0 so spoluhráčom Davidom Alabom v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov Bayern Mníchov - Šachtar Doneck v Mníchove 11. marca 2015.
Foto: TASR/AP


Parížu sa podarilo revanšovať londýnskej Chelsea za vlaňajšie vyradenie vo štvrťfinále LM. Po domácej remíze 1:1 uhral na Stamford Bridge s lídrom anglickej ligy postačujúcu remízu 2:2 po predĺžení a dostal sa tretíkrát v rade do štvrťfinále. Duel v Londýne ovplyvnilo prísne vylúčenie útočníka PSG Zlatana Ibrahimoviča v 32. minúte, napriek tomu hrdinsky bojujúci zverenci trénera Laurenta Blanca vybojovali postup. Rozhodol o ňom v 114. minúte kapitán Thiago Silva.

Bayern sa už vo 4. minúte ujal vedenia, keď Olexandr Kučer v šestnástke nedovolene zastavil Götzeho a nariadenú jedenástku bezpečne premenil Müller - 1:0. Situáciu ukrajinského tímu navyše poriadne skomplikovalo prísne vylúčenie jedenástkového previnilca Kučera, najrýchlejšie v doterajšej histórii Ligy majstrov, po ktorom hrali hostia prakticky celý zápas o jedného muža v poli menej. V 24. minúte mohli Bavori poistiť vedenie, Lewandowski však trafil len do brvna. O desať minút Boateng upokojil favorita, keď z metra doklepol do siete pokus Müllera - 2:0.

Futbalista Bayernu Mníchov Jerome Boateng sa teší po strelení gólu na 2:0 v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov Bayern Mníchov - Šachtar Doneck v Mníchove 11. marca 2015
Foto: TASR/AP


Prevaha Bayernu bola očividná, po polčase mohol byť jeho náskok aj vyšší, no hráči nemeckého šampióna sa predbiehali v zahadzovaní šancí a v 19. minúte prišli o zraneného Robbena. Na 3:0 zvýšil krátko po prestávke Ribéry strelou k vzdialenejšej žrdi a štvrtý zásah pridal onedlho Müller. Zápas sa zmenil na exhibíciu, na 5:0 zvýšil Badstuber a ďalšie góly pridali Lewandowski a Götze.

Hráči Chelsea a PSG nastúpili s čiernymi páskami na rukávoch. Uctili si tak pamiatku troch francúzskych športovcov, ktorí tragicky zahynuli pri leteckom nešťastí v Argentíne. Do prvého náznaku šance sa dostali Parížania, Cavaniho pokus však zblokoval Terry na roh. Aktívnejším dojmom pôsobili hostia, no predovšetkým sa odohrával boj o stred ihriska a vyložené šance diváci v prvom polčase nevideli. V 32. minúte holandský rozhodca Kuipers ukázal prísnu červenú kartu Ibrahimovičovi, ktorý v snahe získať loptu v sklze neúmyselne zasiahol Oscara.

Rozhodca Bjorn Kuipers ukazuje červenú kartu Zlatanovi Ibrahimovičovi z PSG v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov proti Chelsea Londýn 11. marca 2015 v Londýne.
Foto: TASR/AP


Domáci si následne po kontakte Cavaniho na Costu pýtali jedenástku, ale arbitrova píšťalka zostala nemá. Polčas sa dohral v nervóznej atmosfére, po zmene strán PSG vsadilo na brejky. Po jednom z nich vymyslel Verratti skvele načasovanú kolmicu na Cavaniho, ktorý sa z ľavého krídla rútil na Courtoisa, ale z vyloženej šance trafil len do žrde. Chelsea sa o postup musela triasť. Hostia totiž napriek oslabeniu neustále hrozili a gól visel na vlásku, v ofenzíve však namiesto streľby volili komplikované riešenia. Costov likvidačný zákrok na Silvu ocenil často chybujúci rozhodca len žltou kartou, čo vyvolalo opäť vášne v oboch táboroch. Táto taktika viac vyhovovala "The Blues", ktorí sa v 81. minúte po tvrdej strele Cahilla ujali vedenia. Hostia bojovali, striedajúci Lavezzi mohol poslať zápas do predĺženia, ale Courtoisa neprekonal. Podarilo sa to až bývalému hráčovi Chelsea Luizovi, ktorý po rohu Lavezziho zavesil efektne hlavou od brvna - 1:1. V predĺžení už Parížanom evidentne ubúdali sily a v 95. minúte Silva nešťastne jemným dotykom rukou zasiahol vo vlastnej šestnástke loptu. Hazard sa postavil k bielemu bodu a strelou do stredu brány nezaváhal - 2:1. V 101. minúte Courtoisa ohrozil Luiz z priameho kopu z vyše 30 metrov, belgický brankár len s námahou vyškriabal loptu na roh. Courtois čaroval aj pri hlavičke Silvu v 113. minúte, ale z následného rohu ho parížsky kapitán predsa len prekonal a rozhodol o zaslúženom postupe hostí - 2:2.

Radosť hráčov Paríž St. Germain po postupe do štvrťfinále



Už v utorok si ako prví vybojovali postup rekordný desaťnásobný držiteľ a obhajca trofeje Real Madrid a FC Porto. Ďalšie odvety osemfinále LM sú na programe 17. a 18. marca, Žreb štvrťfinále LM sa uskutoční 20. marca, prvé súboje tejto fázy sú na programe 14./15. apríla, odvety 21./22. apríla.


Odvetné zápasy osemfinále LM 2014/2015 - sumáre:

Bayern Mníchov - Šachtar Doneck 7:0 (2:0)

Góly: 4. a 52. Müller (prvý z 11 m), 34. Boateng, 49. Ribéry, 63. Badstuber, 75. Lewandowski, 87. Götze. Rozhodoval: Collum (Škót.), ŽK: Badstuber, Boateng - Douglas Costa, ČK: 3. Kučer (Šachtar)

/Prvý zápas: 0:0, do štvrťfinále postúpil Bayern Mníchov/

zostavy a striedania:

Bayern: Neuer - Rafinha, Boateng, Badstuber (67. Dante), Alaba - Schweinsteiger - Robben (19. Rode), Müller, Götze, Ribery (59. Bernat) - Lewandowski

Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Rakickij, Ševčuk - Fred, Stepanenko - Douglas Costa (79. Wellington), Taison (9. Krivcov) - Alex Teixeira (70. Ilsinho), Luiz Adriano



Chelsea Londýn - Paríž St. Germain 2:2 po predĺžení (1:1, 0:0)

Góly: 81. Cahill, 96. Hazard (z 11 m) - 86. David Luiz, 114. Thiago Silva. Rozhodoval: Kuipers (Hol.), ŽK: Oscar, Ramires, Diego Costa - Thiago Motta, Matuidi, David Luiz, Verratti, ČK: 32. Ibrahimovič (PSG)

/Prvý zápas: 1:1, do štvrťfinále postúpil Paríž. St. Germain/

zostavy a striedania:

Chelsea: Courtois - Ivanovič, Cahill, Terry, Azpilicueta - Ramires (91. Drogba), Matič (84. Zouma) - Oscar (46. Willian), Fabregas, Hazard - Diego Costa

PSG: Sirigu - Marquinhos, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell - Verratti (82. Lavezzi), Thiago Motta, Matuidi (82. Rabiot) - Cavani, Ibrahimovič, Pastore (118. van der Wiel)