Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Video

VIDEO: V Michalovciach otvorili zrekonštruovanú budovu okresného súdu

Na snímke zľava primátor mesta Michalovce Viliam Záhorčák, predseda Okresného súdu v Michalovciach Martin Stretavský, štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Monika Jankovská, predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová a predseda Krajského súdu Košice Imrich Volkai počas strihania pásky na slávnostnom otvorení zrekonštruovanej budovy Okresného súdu v Michalovciach 6. októbra 2017. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Počet pojednávacích miestností sa zvýšil zo šesť na osem.

Michalovce 6. októbra (TASR) – Zrekonštruovanú budovu okresného súdu dnes slávnostne otvorili v Michalovciach. Moderné priestory prinášajú viac komfortu pre sudcov, zamestnancov i verejnosť. Obnova starej budovy a nová prístavba stáli 2.484.000 eur, financovanie bolo zabezpečené z rozpočtu rezortu spravodlivosti.



Počet pojednávacích miestností sa zvýšil zo šesť na osem. V prístavbe sa nachádzajú kancelárie sudcov a administratívy a v suteréne registratúrne stredisko – archív.




"Michalovský súd je z pohľadu nápadu vecí jedným z najzaťaženejších v rámci obvodu Krajského súdu v Košiciach, preto sme pristúpili ku kapacitnému rozšíreniu pojednávacích miestností. Určite to bude mať dosah na plynulý výkon súdnictva," uviedol pre novinárov predseda Okresného súdu Michalovce Martin Stretavský.

V nových priestoroch bude podľa neho možné obžalovaných umiestniť do eskortných miestností so samostatným vchodom na pojednávania. "Nebudú tak v priamom kontakte s ostatnými účastníkmi konania a prípadným stretom budeme môcť predchádzať," priblížil výhody novej budovy Stretavský.

V novom objekte budú viac chránení aj samotní sudcovia, ktorí budú do pojednávacích miestností vstupovať samostatnými vchodmi. Bezpečnosť sa zvýšila aj kamerovým systémom. Priestory sú navyše priestrannejšie a klimatizované.

Budova, v ktorej sídli okresný súd, je spojená s Výškovou budovou, ktorá je najvyššou stavbou v meste. Pred viac ako 40 rokmi ich projektoval architekt Pavol Merjavý. Ten vypracoval aj projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii a prístavbe súdu.

"Toto je jeden z najkrajších a najmodernejších súdov na Slovensku," skonštatovala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Ďalšie rekonštrukcie súdnych budov závisia od finančných možností. "Veľmi dôležité bude vyriešenie otázky budovy ministerstva spravodlivosti a s tým súvisiacu budovu Najvyššieho súdu, a samozrejme aj otázku Okresného súdu Bratislava I. Pokiaľ mám informácie, problémy sú aj v Košiciach, kde sídli krajský súd v budove spolu s tromi okresnými súdmi," dodala.

Na slávnostnom otvorení mal byť podľa plánu prítomný aj premiér Robert Fico, podľa Úradu vlády SR však pre pracovnú vyťaženosť nemohol prísť.