Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

Mirka KUCIAKOVÁ: Chvíle s futbalovými bratmi sú pre mňa vždy vzácne

Slovenská volejbalistka Miroslava Kuciaková v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Volejbalistka Miroslava Kuciaková, sestra známejších futbalových brankárov, sa po necelých 3 rokoch vrátila na slovenské palubovky. Aj o dôvodoch tohto kroku sme sa rozprávali v štúdiu TABLET.TV.

Bratislava 20. januára (Teraz.sk) – Jedna z najlepších slovenských volejbalistiek súčasnosti Miroslava Kuciaková sa po pôsobení v Nemecku a Francúzsku vrátila do bratislavskej Slávia EU. V jej drese by rada nadviazala na nedávne úspechy, keď sa jej s tímom z hlavného mesta podarilo získať dva tituly majstra SR i dvakrát triumfovať v Slovenskom pohári, pričom v oboch majstrovských sezónach bola vyhlásená za najlepšiu hráčku našej extraligy. S mladšou sestrou známejších futbalových bratov Kuciakovcov sme sa v televíznom štúdiu TABLET.TV porozprávali o dôvodoch jej návratu na slovenské palubovky, spomínaných zahraničných angažmánoch, slovenskej reprezentácii, ale aj o tom, aké to je mať bratov – futbalových brankárov, ktorí loptu chytajú, kým ona ju naopak, ako prihrávajúca smečiarka, skôr odbíja.

Po tom, čo Mirka v roku 2015 zavŕšila svoj majstrovský hetrik slovenských titulov (dva získala so Sláviu EU, jeden s Doprastavom Bratislava), rozhodla sa vyskúšať angažmán v kvalitnej nemeckej súťaži. Jej pôsobenie v Aachene však bolo ovplyvnené operáciou ramena, ktorej sa podrobila ešte pred samotným príchodom do družstva bundesligistu. „Moje pôsobenie v Aachene by som označila slovami ,nevydarený angažmán z objektívnych príčin´ a zároveň treba uznať, že išlo o moju najhoršiu sezóna, odkedy som sa začala venovať volejbalu profesionálne. Na druhej strane som za možnosť pôsobiť v tomto nemeckom klube veľmi rada, pretože som mohla byť súčasťou špičkovej organizácie, okolo ktorej sa pohybuje veľké množstvo ľudí, zažila som vypredanú halu so skalnými fanúšikmi, čiže v konečnom dôsledku som za túto skúsenosť veľmi vďačná,“ rozhovorila sa Miroslava Kuciaková.

POZRITE SI CELÚ TELEVÍZNU DEBATU S MIROSLAVOU KUCIAKOVOU:



Po sezóne v Aachene sa Kuciaková presunula do druholigového francúzskeho klubu Stella Calais, kde jej forma mala už omnoho vyššie kvalitatívne parametre, a tak záujem z tamojšej najvyššej súťaže nenechal na seba dlho čakať. V prvoligovom Evreux však stihla odohrať iba 12 zápasov. „Dnes už nie je nič netradičné, ak sa klub dostane do finančných ťažkostí, čo bol aj prípad Evreux. Zo začiatku som však tomu nepripisovala nejakú vážnosť, pretože omeškania s výplatami tam boli už v minulosti, ozajstné problémy začali až po necelom mesiaci od môjho príchodu. Vtedy som však ešte verila, že sa to dá časom dokopy, no keď sa to už ťahalo dva-tri mesiace a dospelo to do štádia, že nám vedenie klubu vyslovene klamalo, vedelo som, že to je vážne. Mrzelo ma to o to viac, že sme tvorili silný a dobrý tím, ktorý si ľudsky i na ihrisku vynikajúco sadol a neviem, či som vôbec niekedy v kariére bola súčasťou takého skvelého družstva. Bohužiaľ, aj takúto stránku má športový život, nič sa nedá robiť, treba ísť ďalej,“ pokračovala 28-ročná sympatická smečiarka.

SR reprezentovala aj v plážovom volejbale


Rodáčka zo Žiliny je už niekoľko rokov aj pevnou súčasťou volejbalovej reprezentácie SR, v ktorej drese štartovala na ME 2009 v Poľsku, či o štyri roky neskôr na Svetovej letnej univerziáde v Kazani. V minulosti však reprezentovala Slovensko aj na dvoch kontinentálnych šampionátoch do 23 rokov v plážovom volejbale (2009 a 2010), kde bola jej partnerkou slovenská stálica v tomto športe Natália Dubovcová. „Priznám sa, že k plážovému volejbalu som sa dostala tak trošku náhodne. V čase, keď som ešte hrávala za Doprastav, som mala veľký problém s chrbtovou platničkou a zhodou okolností otec Natálie, Miloš Dubovec, mi tým, že ma zlákal na tento šport, veľmi pomohol. Mala som totiž možnosť cvičiť s veľkým profesionálom i trénerom a dostať sa z týchto problémov. Následne sme spolu s Natáliou absolvovali spomínané majstrovstvá Európy, pričom v oboch prípadoch sme obsadili solídne deviate miesto, no v globále to musím zhodnotiť tak, že halový ´šestkový´ volejbal je môjmu srdcu predsa len bližší,“ ozrejmila Mirka Kuciaková, ktorá má doteraz na konte 76 reprezentačných duelov.



Sympatická volejbalistka pochádza zo športovej rodiny. Jej traja starší bratia Marek, Martin a Dušan boli, resp. poslední dvaja menovaní ešte stále sú, aktívni futbaloví brankári. Najznámejší z bratského tria Kuciakovcov je Dušan, ktorý momentálne háji farby poľského prvoligistu Lechia Gdansk, Martin je pre zmenu stálicou našej najvyššej súťaže, v ktorej v súčasnosti oblieka dres Podbrezovej. „Možno to vyznie smiešne, ale aj ja som sa chvíľu venovala futbalu. Náš rodičovský dom je totiž v Štiavniku, kúsok od Žiliny, kde Marek s Martinom vlastne štartovali svoju futbalovú kariéru a kde som sa v detstve počas prázdnin okolo tohto športu motala. Samozrejme, že ma hneď postavili do brány, takže môžem povedať, že mám nejaké futbalové skúsenosti aj ja,“ dodala s úsmevom Miroslava Kuciaková, ktorá sa so súrodencami stretne maximálne dva-trikrát do roka a vždy sú tieto chvíle pre ňu mimoriadne vzácne.