Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Video

Mitrík kandiduje aj kvôli Figeľovi, seniori vraj nemusia sedieť doma

Na snímke Karol Mitrík, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Karol Mitrík sa rozhodol kandidovať za šéfa Najvyššieho kontrolného úradu SR po tom, ako videl, čo sa okolo voľby v parlamente deje.

Bratislava 13. mája (TASR) - Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Karol Mitrík sa rozhodol kandidovať za šéfa Najvyššieho kontrolného úradu SR po tom, ako videl, čo sa okolo voľby v parlamente deje. Na dnešnom híringu pred poslancami finančného výboru nekonkretizoval, čo presne sa to dialo. Daniel Lipšic (nezaradený) sa ho pýtal, o čo išlo. "Dialo sa to, že sa zjednotila opozícia?" obrátil sa Lipšic na Mitríka. Lipšic vidí za Mitríkovou kandidatúrou snahu rozbiť jednotu opozície. "Pán poslanec, to je tvoje videnie," reagoval Mitrík.



Bývalý člen KDH a neskôr SDKÚ-DS potom povedal, že ho v kandidatúre utvrdilo vyjadrenie predsedu KDH Jána Figeľa. "Rozčúlila ma veta o dôchodcoch. Pán Figeľ povedal, že 69-roční dôchodcovia by mali sedieť doma. Že kde sa ešte pechoríme. Tak ma trochu dvihlo," vysvetlil Mitrík po svojom vypočutí na výbore. Zopakoval, že sa kandidatúry nemieni vzdať.

Pavol Zajac z KDH sa Mitríka pýtal, či si myslí, že v prípade zvolenia za šéfa NKÚ bude v úrade za opozíciu alebo za Smer-SD. Pripomenul, že 60 poslancov opozície stojí za Marošom Žilinkom. Ak teda bude Mitrík zvolený, podľa Zajaca to bude len hlasmi Smeru-SD a Pavla Freša. Mitrík to podľa vlastných slov tak nevidí a označuje to len za konštrukciu poslanca či médií. Zároveň vyhlásil, že sa nebude Frešovi cítiť zaviazaný. Nemieni brániť kontrole na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja.

Opozícia Mitríkovi pripomenula aj jeho výpoveď v kauze Čuňo, ktorú súd označil za nedôveryhodnú. A tiež fakt, že Mitrík nezbavil mlčanlivosti kľúčového svedka z kauzy Gorila, hoci ho o to žiadala polícia. Mitrík trvá na tom, že zákon neporušil. Tvrdí, že spomínané dožiadanie nespĺňalo náležitosti, aby mohol svedka zbaviť mlčanlivosti. Polícia však tvrdí, že dožiadanie bolo v poriadku. "To, čo si myslí polícia, nie je relevantné," reagoval Mitrík s tým, že ako šéf SIS zodpovedal za spravodajskú službu. "Všetko som robil podľa litery zákona, podľa najlepšieho svedomia a vedomia," doplnil.

Mitríkov navrhovateľ Pavol Frešo si za svojou nomináciou stojí. Poukazuje aj na to, že Mitrík získal previerku na prísne tajné a hovorí, že je odborne zdatný ako šéfovia kontrolných úradov v okolitých krajinách. Podľa Lipšica sa pri voľbe hrá špinavá hra. Frešov argument s previerkou neakceptuje. "Všetci vieme, ako funguje NBÚ. Veď previerku dostal aj Štefan Harabin," vyhlásil Lipšic, podľa ktorého previerka nie je zárukou kvality kandidáta.

Mitrík pred poslancami hovoril o tom, čo by chcel na čele NKÚ robiť. V prípade zvolenia by chcel preskúmať strategické dokumenty, plán kontrol pre rok 2015, chcel by zlepšiť kontrolu. Plánuje stretnutie s manažmentom, so zamestnancami. Tvrdí, že mu ide o "transparentnosť, priamočiarosť a výkonnosť". Venovať by sa chcel aj čerpaniu eurofondov. NKÚ by sa tiež mal podľa neho zaoberať problematikou samoočisťovacieho procesu. Mitrík chce ľudí na úrade motivovať k lepším výkonom. "Mám dosť skúseností, aby som vedel naštartovať nové procesy. Strhnem svojich spolupracovníkov k tomu, aby sme sa za svoju prácu nemuseli hanbiť," uzavrel.

Voľba šéfa NKÚ bude 19. mája. Úrad vedie naďalej Ján Jasovský, ktorý presluhuje od februára 2012. Do funkcie ho nominovala už neexistujúca ĽS-HZDS.