Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

Na oslavách Dňa OSN v New Yorku vystúpila aj Lúčnica

Lúčnica. Archívna snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Pre Slovensko mal tohtoročný Deň OSN osobitnú príchuť, keďže sa v utorok na oslavách tohto sviatku po prvý raz v dejinách OSN predstavili aj slovenskí umelci.

New York 25. októbra (TASR) - Medzinárodné spoločenstvo už 72 rokov oslavuje 24. október ako Deň Organizácie Spojených národov - sviatok vstupu Charty OSN do platnosti. Táto univerzálna medzinárodná organizácia vznikla v roku 1945 s cieľom po druhej svetovej vojne pomôcť vo svete udržať mier. Každoročne preto patrí 24. október medzi najdôležitejšie dni v kalendári OSN. TASR o tom v stredu informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Pre Slovensko mal tohtoročný Deň OSN osobitnú príchuť, keďže sa v utorok na oslavách tohto sviatku po prvý raz v dejinách OSN predstavili aj slovenskí umelci. V sále Valného zhromaždenia vystúpil umelecký súbor Lúčnica s predstavením, ktoré sa nieslo v znamení motta Potenciál v rôznorodosti.

"Túto tému považujem za mimoriadne vhodnú práve pre dnešný deň a toto prostredie. Rôznorodosť je chlebom a soľou multilateralizmu. Bez neho by sme sa vrátili tam, kde bol svet pred 45 rokmi: keď platilo len to, o čom rozhodla moc a vojenská sila," uviedol na úvod podujatia Miroslav Lajčák, ktorý predsedá 72. zasadnutiu Valného zhromaždenia OSN.

Pokiaľ chceme naplno využiť potenciál v rôznorodosti, musíme sa ju podľa Lajčáka naučiť prijať. "Musíme komunikovať - a nielen v teórii, ale aj v praxi. Potrebujeme ozajstný dialóg namiesto série monológov," dodal.



Generálny tajomník OSN António Guterres v posolstve adresovanom hosťom podujatia poďakoval Slovensku a Lúčnici a vyzdvihol schopnosť umenia zjednocovať a inšpirovať.

Slovensko malo unikátnu možnosť prezentovať počas sviatku OSN svoju kultúru a umenie pred zástupcami 193 krajín sveta. Žiadne iné publikum vo svete nebude tak reprezentatívne a rozmanité ako to, pred ktorým v utorok vystúpila Lúčnica, ktorá už 70 rokov otvára svojím umením srdcia a mysle publika po celom svete. Súbor Lúčnica sa ako kultúrny ambasádorom Slovenska predstavil v OSN pod novým logom "Lúčnica & Slovakia, Good Idea".