Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

Nebankovky bez licencie od dnes nemôžu poskytovať nové úvery

Ministerstvo financií SR Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Zoznam subjektov, ktoré licenciu získali, nájdu ľudia na internetovej stránke národnej banky.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Nebankové spoločnosti bez licencie od Národnej banky Slovenska (NBS) od dnes nesmú poskytovať občanom nové úvery. K dnešnému dňu povolenie dostalo 16 subjektov.


KLADIVO NA NEBANKOVKY by terazmedia

"Celkovo bolo k 31. augustu 2015 podaných 32 žiadostí o udelenie povolenia, z toho 25 žiadateľov požiadalo o udelenie povolenia na poskytovanie spotrebiteľských úverov bez obmedzenia rozsahu poskytovania, jeden žiadateľ požiadal o udelenie povolenia na poskytovanie spotrebiteľských úverov v obmedzenom rozsahu poskytovania a traja žiadatelia požiadali o udelenie povolenia pre iného veriteľa," priblížila pre TASR hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Spoločnosti, ktoré o licenciu požiadali, tak môžu vo svojom podnikaní pokračovať. Pri ostatných subjektoch, ktoré o licenciu nepožiadali a poskytovali by od 1. septembra naďalej nové úvery, by išlo o trestný čin nedovoleného podnikania. "Veritelia registrovaní v registri veriteľov, ktorí nepožiadali o udelenie povolenia v lehote do 31. mája 2015, musia od 1. septembra 2015 prestať poskytovať nové spotrebiteľské úvery," spresnila Solčányiová.

Tie subjekty, ktoré doteraz klientom úvery poskytli a nezískajú licenciu, tak zmluvy týchto spoločností budú "dobiehať", ale nové pôžičky nebudú môcť poskytovať.

Zoznam subjektov, ktoré licenciu získali, nájdu ľudia na internetovej stránke národnej banky. Zatiaľ sa v ňom nachádza 16 spoločností, medzi ktorými sú napríklad okrem Home Credit Slovakia, Consumer Finance Holding, Provident Financial aj lízingové spoločnosti. Ku koncu augusta tohto roka pritom bolo v registri veriteľov registrovaných 252 veriteľov, z toho 25 bankových a 227 nebankových subjektov.

Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov (APSÚ) zmeny, ktoré priniesla novela zákona o spotrebiteľských úveroch a pôžičkách, víta. Predpokladá, že prinesie vyššiu ochranu spotrebiteľov a taktiež prispeje aj k zlepšeniu reputácie celého sektora. "Samotná regulácia a ochrana spotrebiteľa nedokáže dobre ochrániť spotrebiteľov v prípade, ak si požičajú od spoločnosti alebo jednotlivca, ktorý nepodniká v súlade s platnou legislatívou. Preto vystríhame spotrebiteľov, aby si dôkladne preverili spoločnosť, od ktorej si chcú požičať peniaze," uviedol hovorca APSÚ Ivan Kahanec.

Asociácia zároveň uviedla, že splnenie podmienok na získanie licencie bolo náročné a národná banka posudzovala dôkladne materiály spoločností, ktoré priložili k žiadosti o získanie licencie. "Splnenie kritérií pre udelenie povolenia si vyžiadalo v niektorých prípadoch aj mierne úpravy interných procesov zameraných na ochranu spotrebiteľa či organizačnej štruktúry tak, aby vyhovovali novým požiadavkám regulátora. Doteraz chránila práva spotrebiteľov na finančnom trhu Slovenská obchodná inšpekcia," doplnil Kahanec.

Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré pripravovalo novelu zákona, predpokladalo, že prispeje k "prečisteniu" trhu od nepoctivých podnikateľských subjektov. "Veríme, že tieto opatrenia sú v prospech spotrebiteľov a spotrebiteľské úvery budú poskytovať naozaj iba licencované subjekty, čím sa odstráni dlhodobo nežiaduci stav v tejto oblasti," skonštatoval tlačový odbor rezortu financií.

Aj podľa odborníka portálu Finančný kompas Maroša Ovčaríka je pozitívne, že z trhu zmiznú nepoctivé nebankové subjekty. Zároveň podotkol, že licencovanie subjektov malo byť už dávno. "Obmedzilo by sa tak poskytovanie pôžičiek rôznymi neserióznymi spoločnosťami. Zmeny, ktoré priniesla novela, vítam. Je pozitívne, že tieto spoločnosti budú pod dohľadom NBS," dodal Ovčarík.