Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

Nitra: Nevidiaca rodina prišla k urne s ťahákom v Braillovom písme

Na snímke rodina Zbranekova, ktorej všetci členovia sú nevidiaci alebo slabozrakí, využíva pri hlasovaní osobného asistenta počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v Nitre, dňa 4. novembra 2017. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Nitra 4. novembra (TASR) – Vo volebnej miestnosti na Potravinárskej ulici v Nitre využila svoje volebné právo aj rodina Zbranková. Všetci traja členovia rodiny sú nevidiaci, k volebnej urne prišli spolu so svojím asistentom.

„Pripravili sme sa dopredu, aby sme nezdržiavali. Preštudovali sme si zoznamy kandidátov, s manželkou sme si urobili ťaháky v Braillovom písme a za plentou sme už len nadiktovali asistentovi čísla a mená kandidátov, ktorých má krúžkovať. Syn využíva modernú techniku, k dispozícii má smartfón s aplikáciou, ktorá mu nahlas prečíta písaný text,“ skonštatoval Josef Zbranek, člen Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Na snímke rodina Zbranekova, ktorej všetci členovia sú nevidiaci alebo slabozrakí, využíva pri hlasovaní osobného asistenta počas volieb do orgánov samosprávnych krajov v Nitre, dňa 4. novembra 2017.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Podľa Ivety Zbrankovej sa celá rodina pripravovala na voľby už od piatka. „Používame počítač aj mobilný telefón s hlasovým výstupom, takže sa veľmi dobre dostaneme k informáciám. Málokoho z kandidátov sme poznali, takže sme si spolu sadli, poradili sme si navzájom a myslím si, že sme boli lepšie pripravení ako väčšina voličov,“ poznamenala Zbranková. Podľa slov jej manžela sú najhoršie na tom nevidiaci, ktorí neovládajú Braillovo písmo ani techniku. „Musia si pomôcť inak, zrejme pamäťou, ja neviem. Pretože riešiť to až priamo na mieste je veľmi zdĺhavé,“ skonštatoval Zbranek.

V parlamentných voľbách dostávajú nevidiaci zoznam kandidátov v Braillovom písme, vytlačí im ho Slovenská knižnica v Levoči. „V prípade regionálnych volieb je to nereálne, bol by problém pri zrátavaní lístkov. V každej komisii by musel sedieť niekto, kto ovláda Braillovo písmo,“ povedal Zbranek.



Syn Peter Zbranek využil pri hlasovaní smartfón s aplikáciou. „Nepotrebujem vidieť na displej, musím však ovládať gestá a skratky na mobile.“ Zoznam vybraných kandidátov mal uložený v maili, smartfón s aplikáciou mu text mailovej správy prečítal. Vybraných kandidátov krúžkoval asistent, ktorému rodina plne dôveruje. Ten aj vložil hárky do obálky, ktorú nevidiaci hodili do volebnej urny.