Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Video

Opozícia víta Žitňanskej zákon o obetiach trestných činov

Na snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR/Pavol Zachar

Ministerka spravodlivosti L. Žitňanská potvrdila záujem debatovať v druhom čítaní o prípadných úpravách právnej normy.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Poslanci prerokovali nový zákon, ktorý má priniesť ucelenú a komplexnú právnu úpravu práv obetí trestných činov. Pripravila ju ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Opozícia nový zákon víta, hoci možno nie je dokonalý.




"Som rada, že odteraz sa bude v našom poriadku dbať oveľa viac aj na obete trestných činov ako doteraz," vyhlásila Erika Jurinová z OĽaNO. Ocenila, že právna norma zadefinuje práva obetí, ale chýba jej v zákone termín "služby obetiam". Nie je to totiž podľa jej slov to isté ako pomoc obetiam. Nedostatočne je zatiaľ podľa Jurinovej riešené odškodňovanie, ale verí, že sa na tom ešte bude pracovať.

"Som rád, že v nejakej podobe máme konečne tento zákon v parlamente. Slovensko nie je silným štátom, ale štátom pre silných. Toto by sa mohlo začať otáčať aj takýmito právnymi normami," myslí si Martin Poliačik zo SaS. Treba podľa neho riešiť, že ešte stále mnohé ženy a dievčatá majú strach hlásiť znásilnenia alebo že stále zostáva množstvo domáceho násilia nepotrestané.

"Vítame tento zákon. Je to zákon o humanizácii našej spoločnosti," doplnil Poliačikov stranícky kolega Alojz Baránik. Hoci vidí isté nedostatky v právnej norme, verí, že sa dajú vylepšiť v druhom čítaní. "Ale pani ministerke patrí vďaka, že priniesla tento zákon," poznamenal.

Ministerka Žitňanská potvrdila záujem debatovať v druhom čítaní o prípadných úpravách právnej normy. Poukázala, že jej rezort sa snažil do zákona zakomponovať aj pojem služby obetiam, je ochotná hovoriť, či sa to dá ešte posunúť ďalej. Žitňanská zároveň súhlasí s Baránikom v otázke humanizácie spoločnosti. "Pán Baránik má stopercentnú pravdu v tom, že prijatím tohto zákona to celé nekončí, ale práca začína," uzavrela Žitňanská.

Cieľom zákona a ministerky je zvyšovať prístup k spravodlivosti pre tých, ktorí ho potrebujú. Očakáva významnejšiu mieru ochrany slabších. "Ochrana obetí je službou, ktorú v demokratickej spoločnosti musí štát garantovať a týmto zákonom sa jej úroveň podstatne zvýši," deklaroval jej rezort.

"Budeme mať na Slovensku prvýkrát naozaj komplexnú právnu úpravu vo vzťahu k ochrane a podpore obetí trestných činov, to znamená, už to nebude len odškodňovanie obetí niektorých trestných činov, ale zároveň garantujeme obetiam isté práva," uviedla Žitňanská.

Ministerstvo zavádza do právneho poriadku nové pojmy obeť a obzvlášť zraniteľná obeť, ktoré dnes absentujú. Vzniká katalóg práv obete trestného činu a vymedzuje sa rozsah služieb odbornej pomoci. Obetiam ich budú poskytovať špecializované subjekty financované štátom.

Ministerstvo vychádza z konceptu, že služby pre obete by mali byť poskytované pod jednou strechou - od právneho, cez psychologické poradenstvo až po ďalšie nevyhnutné intervencie. Návrh predpokladá akreditáciu organizácií, ktoré ich budú poskytovať. Rezort tým chce zaručiť istú kvalitu ich činnosti.