Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Video

VIDEO: Pozrite sa, ako vyzerá obnovený park na Belopotockého ulici

Zrevitalizovaný park na Belopotockého ulici v Bratislave 20. októbra 2016 slávnostne odovzdali do užívania Staromešťanom spolu s novým psím výbehom. Foto: TASR/Dano Veselský

V strede parčíka stojí pamätný platan.


Bratislava 20. októbra (TASR) – Zrevitalizovaný park na Belopotockého ulici v bratislavskom Starom Meste slúži už verejnosti. Verejný park s neďalekým výbehom pre psov dnes slávnostne otvoril staromestský starosta Radoslav Števčík a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. "Po desiatkach rokov sa podarilo, hlavne zásluhou výdrže a tlaku obyvateľov z okolia, ktorí bojovali proti plánovanej, ale povolenej výstavbe na tomto kúsku zelene, zachrániť tento priestor a môžeme byť pri tom, že je slávnostne otvorený," povedal Števčík.

V rámci revitalizačných prác bola obnovená a ošetrená existujúca zeleň, vysadené nové stromy a kríky, upravený terén a vytvarovaný umelý kopec. V strede parčíka zároveň stojí pamätný platan. "Je to jeden z výhonkov platanu, ktorý pôvodne stál na dunajskom nábreží, kde dnes stojí River Park, a ktorý sa podarilo zachrániť. Som rád, že sa nám platan podarilo do Starého Mesta opäť vrátiť," skonštatoval Števčík.

V parku tiež pribudlo nové oplotenie, obrubníky, herné prvky, mobiliár, ako aj verejné osvetlenie. Celkové náklady dosiahli 66.430 eur, z čoho 50.000 eur tvorí dotácia z hlavného mesta, zvyšné peniaze dala mestská časť zo svojho rozpočtu. Podľa starostu to však nemusí byť konečná podoba verejného parku medzi ulicami Belopotockého a Lehotského. Časom by tu mohli pribudnúť ďalšie hracie prvky pre deti alebo športové vyžitie pre seniorov, aby sa park mohol stať multifunkčným a viacgeneračným miestom.

Na mieste parčíka na Belopotockého ulici chcel v minulosti postaviť polyfunkčný objekt investor ZIPP Bratislava, čo sa stretlo s veľkou nevôľou verejnosti a nielen aktivisti začali boj za záchranu parčíka. V marci 2014 mestskí poslanci schválili, že za park v Starom Meste dostane náhradné pozemky v Dúbravke. Za viac ako 3400 štvorcových metrov (m2) v centre mesta firme odsúhlasili asi 11.400 m2 v Dúbravke na ulici Pod záhradami a ešte takmer 2700 m2 v Starom Meste na Drotárskej ceste.

Bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik je presvedčený, že zámena pozemkov bola dobrá cesta. Vtedajšie vedenie hlavného mesta sa podľa neho snažilo dostať mesto z finančných problémov, čiže nebolo možné získať pozemok späť jeho odkúpením. Jediná cesta tak bola zámena. "Nebolo to jednoduché, mnohí poslanci si tiež mysleli, že zámena nie je férová. Na konci dňa ale, podľa mňa, férová bola, pretože sa podarilo získať partnera, investora, ktorý povedal, že ide do zámeny. My sme tak získali krásny verejný priestor v strede mesta, za ktorý ľudia dvadsať rokov bojovali. To je obrovská sila a argument, prečo sme to mali urobiť," uviedol Ftáčnik.

Súčasný bratislavský primátor Ivo Nesrovnal v súvislosti s parčíkom uviedol, že je výsledkom dlhoročnej ságy boja "Bratislavčanov za to, aby Bratislava patrila Bratislavčanom a nie developérom." Nezabudol ale pripomenúť, že to nie je jediný park, ktorý sa otvára verejnosti. Pred časom hlavné mesto sprístupnilo park na Uršulínskej ulici, časom by sa podľa Nesrovnala mohol otvoriť aj park na Komenského námestí za historickou budovou SND, na Svoradovej v Starom Meste, Pod záhradami v Dúbravke či na Molecovej v Karlovej Vsi.