Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

POLLÁK: Rómske deti by mali mať od troch rokov povinnú materskú školu

Rómska osada v Krásnohorskom Podhradí pod hradom Krásna Hôrka 26. apríla 2012. Foto: TASR/František Iván

Štát by mal prevziať zodpovednosť za vzdelávanie rómskych detí. Počas dnešnej konferencie Vzdelávanie – kľúč k integrácii to uviedol splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Bratislava 5. marca (TASR) – Štát by mal prevziať zodpovednosť za vzdelávanie rómskych detí. Počas dnešnej konferencie Vzdelávanie – kľúč k integrácii to uviedol splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. „Je veľmi dôležité, aby rómske dieťa bolo vo vzdelávacom systéme a štát musí nájsť na to mechanizmy,“ vysvetlil Pollák pred médiami. Je podľa neho načase, aby sa po pilotných projektoch začalo uvažovať o systémových opatreniach.



Splnomocnenec vidí problém v tom, že „z mnohých rómskych osád neprichádzajú zodpovedné rozhodnutia od rodičov“. Upozornil, že mnohí z týchto rodičov deťom neumožnia vzdelávanie, aj keď je na to príležitosť. Štát by mal rozhodnutie urobiť namiesto nich, domnieva sa.

Pollák odporúča, aby sa zaviedla povinnosť pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia navštevovať od troch rokov materskú školu. Rodičia týchto detí by mali byť povinní umožniť im aj celodenné vzdelávanie v základnej škole.

Štát by sa mal podľa Polláka napokon postarať aj o kvalitu vzdelania rómskych detí. „Aby skončili vzdelávaciu púť nie v piatom ročníku, ale s kvalifikáciou, ktorá je vstupenkou na ich pracovný trh,“ objasnil. Zdôraznil pritom, že investícia do vzdelania týchto detí je výhodná. Vráti sa tým, že Rómov nebude treba živiť v sociálnom systéme, keď sa vinou nedostatočného vzdelania nedokážu zamestnať.

Povinnosť absolvovať materskú školu by z pohľadu Polláka mohla vyriešiť súčasnú situáciu, keď veľké množstvo rómskych detí zlyháva v prvých ročníkoch na základnej škole z dôvodu jazykovej bariéry alebo nedostatku potrebných vedomostí a zručností. Podobné rozhodnutie pritom podľa neho urobili aj iné európske krajiny. Menoval príklad Dánska, kde je povinná materská škola nariadená pre deti, ktoré neovládajú štátny vyučovací jazyk.

Pollák informoval, že v prípade takýchto navrhovaných opatrení má podporu ministra školstva Juraja Draxlera. S ním sa podľa jeho slov dohodol na vytvorení pracovnej skupiny. Jej súčasťou by mali byť odborníci z ministerstva školstva, ministerstva práce, ministerstva vnútra a úradu splnomocnenca pre rómske komunity.

Cieľom dnešnej konferencie, ktorú organizuje Pollákov úrad, je zhodnotiť pilotné projekty, ktoré s pomocou eurofondov zrealizovalo v uplynulých rokoch pri riešení problémov rómskej komunity. Splnomocnenec ozrejmil, že Slovensko je jedinou krajinou v Európe, ktorá bude môcť využiť eurofondy pre túto oblasť aj v období rokov 2014 až 2020.

„Získali sme od Európskej únie znovu dôveru aj napriek tomu, že sme v rokoch 2007 až 2013 nepresvedčili komisiu našimi výsledkami,“ vysvetlil s tým, že sa sumu prostriedkov pre túto oblasť podarilo dokonca zvýšiť. Kým v uplynulom programovacom období šlo z prostriedkov EÚ na rómsku problematiku 173 miliónov eur, v nasledujúcich siedmich rokoch to bude 380 miliónov eur. Výrazná časť z toho pôjde na vzdelávanie rómskych detí.