Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Video

VIDEO: V Poprade otvorili v poradí 53. klientske centrum na Slovensku

Na novom pracovisku na Nábreží Jána Pavla II. tak občania vybavia všetky potrebné veci v štátnej správe. Na snímke vchod do nového klietskeho centra v Poprade 27. októbra 2017. Foto: FOTO TASR Adriána Hudecová

Na novom pracovisku na Nábreží Jána Pavla II. tak občania vybavia všetky potrebné veci v štátnej správe.

Poprad 27. októbra (TASR) - V poradí 53. klientske centrum štátnej správy v piatok otvorili za účasti premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Poprade. Na novom pracovisku na Nábreží Jána Pavla II. tak občania vybavia všetky potrebné veci v štátnej správe. „Na jednom mieste si môžu občania vybaviť podstatnú časť svojej agendy, ktorá bola doteraz na troch pracoviskách, na ulici Partizánskej, J. Curie a na Nábreží Jána Pavla II.," uviedol premiér.



Klientske centrum v Poprade bude slúžiť pred približne 100.000 obyvateľov okresu, týždenne tu vybavia približne 660 klientov. Rezort vnútra predpokladá, že agendu si tu budú môcť vybaviť aj tí občania, ktorí v regióne dovolenkujú. „Pod jednu strechu sa tak presťahovali odbory všeobecnej vnútornej správy, odbor katastra, cestnej agendy, pozemných komunikácií, živnostenského podnikania, životného prostredia a civilnej ochrany," vymenovala štátna tajomníčka Ministerstva vnútra (MV) SR Denisa Saková.



Rekonštrukcia objektu na Nábreží Jána Pavla II. stála približne 580.000 eur, napríklad obnovu okien pritom zabezpečovala príspevková organizácia MV SR. „Toto klientske centrum bolo pilotným projektom, kde sme si odskúšali spoluprácu s Centrom účelových zariadení, ktoré okná vyrába, dodáva a robí tiež montáž. V tomto smere chceme ísť do ďalších oblastí, vieme si predstaviť, že by sme vo svojej réžii vedeli vyrábať napr. aj nábytok. Vo vlastníctve ministerstva je približne 1800 budov, ktoré si vyžadujú rekonštrukciu zvonku alebo zvnútra,“ doplnila tajomníčka.

Klientske centrá v slovenských mestách vznikajú v rámci reformy ESO s cieľom zefektívniť výkon štátnej správy a zjednodušiť občanom vybavovanie úradnej agendy. „Okrem okresných miest otvárame postupne klientske centrá aj v mestách, ktoré sú od tých okresných vzdialené viac ako 50 kilometrov, to je napríklad prípad Želiezoviec či Šiah,“ dodala Saková s tým, že dohromady by malo vzniknúť 79 takýchto centier. Ministerstvo vnútra má však so zriadením niektorých z nich problém. Dôvod je ten, že samospráva ani štát v 15 mestách nevlastní žiadne budovy vhodné na zrealizovanie projektu klientskeho centra. V tomto smere už rezort rokuje so samosprávami, v niektorých prípadoch bude musieť budovy kúpiť.

„Reforma ESO, o ktorej sa veľmi málo hovorí, je jedna z najväčších, ktoré sa podarilo urobiť od roku 1989,“ konštatoval premiér. Zároveň načrtol tému zvyšovania platov zamestnancov verejnej správy, v roku 2018 by to mala byť podľa neho téma roka.