Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Video

POTVRDENÉ: Druhý pilot nechal Airbus klesať zámerne, až kým nepadol

Rodinní príslušníci, ktorí mali príbuzných na palube zrúteného lietadla, sa objímajú počas príchodu na letisko v Barcelone 24. marca 2015. Foto: TASR/AP

Hlavný pilot sa podľa francúzskeho žalobcu nevedel dostať do kokpitu a pasažieri nič netušili. Výkriky ľudí bolo zo záznamov počuť len pár sekúnd pred pádom. Pozrite si videoreportáž TABLET.TV.

Marseille/Bratislava 26. marca (Teraz.sk) - Druhý pilot bol pred pádom Airbusu vo francúzskych Alpách v kokpite sám. Po celý čas klesania lietadla normálne dýchal, čo potvrdzuje, že bol nažive. Napriek tomu odmietol vpustiť do kabíny hlavného pilota. Potvrdil to dnes na tlačovej konferencii francúzsky žalobca Brice Robin.

Hlavný pilot podľa neho vyšiel z kokpitu na toaletu, naspäť sa však už nedostal.

Reportáž TABLET.TV



"Druhý pilot zámerne odmietol otvoriť dvere kabíny veliteľovi kabíny a spustil tlačítko, kvôli ktorému lietadlo začalo klesať, z nejakého dôvodu, ktorý je nám neznámy. Môžeme to kvalifikovať, ako vôľu zničiť lietadlo," uviedol. "Druhý pilot využil neprítomnosť hlavného pilota. Ale prečo to urobil, neviem povedať," dodal. Druhý pilot podľa neho dýchal po celý čas "spôsobom, ktorý môžeme kvalifikovať ako normálny"

Hlavný pilot sa snažil dostať do kabíny, nebolo to však možné. "Informovali sme nemecké úrady a informácie sme odovzdali aj rodinám obetí," uviedol Brice Robin.



Pasažieri sa dozvedeli, čo lietadlu hrozí až na poslednú chvíľu, čomu zodpovedajú výkriky zo záznamov čiernej skrinky. "Výkriky bolo počuť až niekoľko sekúnd pred pádom," povedal Robin.

Všetko o havárii lietadla vo francúzskych Alpách sa dočítate TU.


Z kabíny, v ktorej sedel len druhý pilot, nezaznelo ani slovo a lietadlo nevyslalo ani žiadny núdzový signál. "Zámerne ho nechal klesať, zámerne neotvoril dvere, ide o zámerné konanie zo strany druhého pilota," uviedol Robin s tým, že druhý pilot Andreas Lubitz (28) bol nemeckej národnosti, ale nevie, akého bol etnika a nie je nikde vedený ako terorista.

Podľa novej legislatívy sa kabína nedá otvoriť zvonku a tento mechanizmus bohužiaľ spôsobuje, že ten, kto je vo vnútri, musí akceptovať, aby ten druhý vošiel. "Musíte stlačiť tlačítko vo vnútri, aby sa dalo zvonku vojsť," zdôraznil Robin.



"Nepoužívam slovo samovražda, lebo v takom prípade človek zabije sám seba. Ale tu prišlo k vražde ďalších ľudí," dodal. Zároveň zdôraznil, že v tejto chvíli nie sú žiadne indície o tom, že by išlo o teroristický útok.

Airbus A320 spoločnosti Germanwings smeroval zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu. Dopravné lietadlo so 150 ľuďmi sa zrútilo v utorok 24. marca dopoludnia vo francúzskych Alpách.