Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Video

PREMIÉR: Druhý sociálny balíček politicky schválime 23. mája

Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico počas prejavu, v ktorom zhodnotil tri roky pôsobenia vlády SR v Bratislave 13. apríla 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér Robert Fico dnes hodnotil tri roky pôsobenia svojho kabinetu.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Druhý sociálny balíček vládna strana Smer-SD politicky definitívne schváli 23. mája a okamžite spustí jeho realizáciu bez ohrozenia verejných financií. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý dnes hodnotil tri roky pôsobenia svojho kabinetu.



Zo svojej pozície garantoval dôsledné naplnenie všetkých opatrení z prvého aj druhého balíčka. "Sme vláda, ktorá plní svoje programové vyhlásenie a záväzky nad jeho rámec prijaté vo forme prvého a druhého balíčka. Sme vláda, ktorá je aktívna a nemá strach prijímať rozhodnutia a niesť za ne aj zodpovednosť," podčiarkol.







Pripomenul, že bez zadlžovania štátu, zvyšovania spotrebných daní, DPH a deficitu vláda bola schopná nielen primerane chrániť ľudí pred nepriaznivými dôsledkami krízy, ale aj ponúknuť nové prvky sociálneho štátu. Tie sa v rokoch 2014 až 2015 prejavili práve v podobe prvého sociálneho balíčka na zlepšenie sociálnej úrovne. Ako zdôraznil, vláda si za ním, napriek kritike, stojí.

Na snímke premiér SR Robert Fico počas prejavu, v ktorom zhodnotil tri roky pôsobenia vlády SR v Bratislave 13. apríla 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Fica viaceré vyhlásenia opozičných politikov dnes jasne naznačujú, že v prípade zostavenia pravicovej vlády po budúcoročných parlamentných voľbách, nezostane z oboch balíčkov kameň na kameni. "Pod zámienkou akejsi nesystémovosti pravicová vláda nepochybne podstatnú časť týchto opatrení zruší, pretože sa s nimi nevie hodnotovo stotožniť," upozornil s tým, že sa zastaví rast minimálnej mzdy, v Zákonníku práce sa opätovne posilní postavenie zamestnávateľov na úkor zamestnancov, spustí sa lavína zvyšovania cien energií a zruší sa bezplatné cestovanie vlakom. "Vyčítať však nesystémovosť zmien a reforiem našej vláde nemá žiadnu oporu," konštatoval.