Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

FICO: Pri nákupe vozidiel treba využiť slovenský obranný priemysel

Predseda vlády SR Robert Fico reční počas vyhlásenia k záverom rokovania vlády a výsledkom volieb do orgánov samosprávnych krajov 2017, 10. novembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Predseda vlády SR tvrdí, že nie je jeho úlohou hodnotiť materiál, ktorý na vládu predkladá ministerstvo obrany, ale ak sa rezortu podarí tieto dva trendy naplniť, považuje to za správnu cestu.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) podporuje, aby bolo pri nákupe obrnených vozidiel pre slovenskú armádu využité európske riešenie, teda spolupráca s krajinami EÚ a aby bol čo najviac využitý potenciál slovenského obranného priemyslu. Povedal to na piatkovej tlačovej konferencii.

Fico tvrdí, že nie je jeho úlohou hodnotiť materiál, ktorý na vládu predkladá ministerstvo obrany (MO), ale ak sa rezortu podarí tieto dva trendy naplniť, považuje to za správnu cestu.

"Nie je to tak dávno, keď traja najvyšší ústavní činitelia potvrdili zhodu v zahraničnopolitickej orientácii. EÚ sa rozhodla, že musí venovať podstatne väčšiu pozornosť obrane a bezpečnosti vlastnými silami. Vznikla preto iniciatíva PESCO, ktorá je založená na dobrovoľnosti členských štátov s tým, že každý sa môže rozhodnúť, či vstúpi do tejto iniciatívy a ako bude prispievať. To je presne to európske jadro," povedal.

Iniciatíva bude podľa jeho slov koordinovaná s NATO. "Jej cieľom je potvrdiť schopnosť členských štátov EÚ reagovať vlastnými silami na bezpečnostné riziká v našom prostredí. SR očakáva, že bude zosúlaďovať svoje obranné spôsobilosti s ostatnými členskými krajinami, ktoré sa prihlásia. Budeme tak schopní efektívnejšie reagovať v dôležitých zahraničných misiách, ktoré bude organizovať EÚ, resp. efektívnejšie reagovať na bezpečnostné riziká, ktoré sa tu môžu vyskytnúť," vysvetlil.

Podľa Fica MO musí pripraviť konkrétny plán, koľko dáme na to peňazí a aké spôsobilosti ponúkneme. "Je to konkrétny krok približovania sa Slovenska k jadru EÚ. Nenecháme si žiadnu príležitosť využiť takúto iniciatívu," dodal s tým, že o forme nákupu obrnených vozidiel bude vláda opätovne rokovať 15. novembra.

Vláda SR v stredu (8.11.) prerušila rokovanie o forme nákupu bojových obrnených vozidiel pre slovenskú armádu. Materiál z rokovania vlády vypustili.

Rezort obrany predložil ešte v máji tohto roka na rokovanie kabinetu materiál, v zmysle ktorého by Ozbrojené sily (OS) SR mali do roku 2029 získať 81 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 a 404 kusov viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur.