Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

A. Kiska oceňuje, že spoločnosť Mecom Group plánuje v Humennom rozvoj

Prezident SR Andrej Kiska v rámci pracovného výjazdu v Humennom navštívil spoločnosť Mecom. Na snímke z výrobne salám vľavo riaditeľ závodu Mecom Humenné Miroslav Matvija, uprostred prezident SR Andrej Kiska a vpravo primátorka mesta Humenné Jana Vaľová. Foto: TASR/Milan Kapusta

Prezident SR uviedol, že s vedením spoločnosti diskutovali tiež o jej úspechoch.

Humenné 29. novembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska oceňuje, že spoločnosť Mecom Group, ktorá sa venuje spracovaniu mäsa, plánuje v Humennom rozvoj, prijímanie ďalších ľudí i nové investície. "Z čoho som bol ale smutný, je, že napriek tomu, že je tu nezamestnanosť, je ťažké nájsť ľudí do práce," uviedol to dnes pri návšteve výrobného závodu.

Podľa jeho slov je ťažké presvedčiť dlhodobo nezamestnaných, aby sa zapojili do pracovného procesu. Rovnako je náročné udržať tu mladých ľudí, ktorí po vysokoškolskom štúdiu ostávajú vo veľkých mestách. "A toto je problém vo všeobecnosti týchto našich regiónov," skonštatoval s tým, že je nutné sa zamyslieť nad tým, aké motivácie je potrebné vymyslieť pre to, aby firma, ktorá potrebuje ľudí, ich aj vedela nájsť. "Aby ľudia, ktorí chcú pracovať a ktorí sú na úrade práce, mohli byť zamestnaní. V tomto smere nás čaká veľa práce, ale osobne vidím aj veľa možností," dodal.

Prezident uviedol, že s vedením spoločnosti diskutovali tiež o jej úspechoch. Podľa jeho slov firma investovala za posledné obdobie do tejto fabriky skoro 10 miliónov eur a vybudovala z nej jeden z najmodernejších závodov na spracovanie mäsa v Európe. "Exportuje do 12 krajín sveta, na Slovensku je absolútnou jednotkou, v Čechách a Maďarsku patrí medzi najväčších dodávateľov a je veľmi úspešná," dodal.

Na margo začatého konkurzného konania voči spoločnosti Kiska povedal, že v prípade vzťahov v obchode je často konkurz alebo návrh na konkurz zneužívaný ako forma vydierania, neférového útoku na spoločnosť. "Ak by mal konkurz ohroziť tohto zamestnávateľa, ako som pochopil z popisu situácie, ktorá tu je, bol by to absolútne neodôvodnený návrh na konkurz, bol by to veľmi zlý signál z pohľadu justície, ale aj z pohľadu zamestnania a zamestnanosti tu v regióne," doplnil.

V tejto súvislosti dnes generálny riaditeľ Mecom Group Ladislav Čechovič uviedol, že firma má obchodný spor so spoločnosťou Mekom Ukrajina, ktorá podala žiadosť na prešovský okresný súd na začatie konkurzného konania. Podľa jeho slov je tento návrh z pohľadu spoločnosti neopodstatnený. "My, samozrejme, budeme predkladať v rámci legislatívy všetky potrebné údaje na súd, aby sme dokázali, že naša finančná kondícia, naša platobná schopnosť je úplne v poriadku a že nie je žiadny reálny dôvod na to, aby bolo začatie konkurzného konania," uviedol.

S úspechom ukrajinskej firmy na súde spoločnosť nepočíta. "Pokiaľ by také niečo nastalo, tak by to z nášho pohľadu ukázalo, v akom stave je súdnictvo v Slovenskej republike," doplnil. Pojednávanie na súde bude 8. decembra, kedy firma očakáva ďalšie riešenie tejto kauzy.

Spoločnosť Mecom Group zamestnáva v závodoch v Humennom a Lučenci spolu približne 900 ľudí.