Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Video

VIDEO: Princ William pricestoval na prvú oficiálnu návštevu Číny

Princ William v Číne. Foto: TASR/AP

Na stretnutí odovzdal William čínskemu prezidentovi oficiálne pozvanie od kráľovnej Alžbety II. na návštevu Británie.

Peking 2. marca (TASR) - Britský princ William pricestoval dnes do Pekingu na štvordňovú návštevu Číny, ktorá je po Japonsku druhou zastávkou na jeho turné po východnej Ázii.



V poradí druhého nasledovníka trónu nezvyčajne už na úvod návštevy privítal v sídle parlamentu čínsky prezident a šéf komunistickej strany Si Ťin-pching. Princ je prvým členom britskej kráľovskej rodiny v najľudnatejšej krajine sveta za takmer tri desaťročia, pripomenula agentúra Reuters.

Na stretnutí odovzdal William čínskemu prezidentovi oficiálne pozvanie od kráľovnej Alžbety II. na návštevu Británie, ktorá by sa mala uskutočniť ešte v priebehu tohto roka a mohla by zahŕňať aj pobyt v Buckinghamskom paláci.

"Britská kráľovská rodina má veľký vplyv nielen v Británii, ale aj na celom svete," povedal Si Ťin-pching Williamovi po tom, ako sa ho spýtal na jeho manželku a druhé dieťa, ktoré sa jej čoskoro narodí.

Britská kráľovská rodina podľa prezidenta prejavovala dlhodobo záujem o čínsko-britské vzťahy a podporovala ich. "Členovia kráľovskej rodiny urobili veľa a pozitívne prispievajú k spolupráci medzi našimi krajinami," dodal Si Ťin-pching. Vzťahy s Britániou označil za "veľmi dobré". "Komplexné strategické partnerstvo" medzi oboma krajinami sa rozvíja veľmi rýchlo, konštatoval.

Po stretnutí s čínskym prezidentom zavítal princ William do Zakázaného mesta v Pekingu a stretol sa s deťmi so zdravotným postihnutím.

Z čínskej metropoly sa presunie do Šanghaja. Následne ho čaká pozorovanie voľne žijúcich slonov v provincie Jün-nan ležiacej na juhozápade Číny, keďže William sa tak ako jeho otec, princ Charles, angažuje v ochrane zvierat pred pytliakmi.

V roku 1986 navštívila Čínu kráľovná Alžbeta II s manželom princ Philipom. Williamov otec bol medzi osobnosťami pri odovzdaní britskej kolónie Hongkong pod čínsku správu v roku 1997 na základe systému "jedna krajina, dva systémy", ktorý jej dal široký stupeň autonómie. Vzťahy Londýna a Pekingu sa prechodne zhoršili počas minuloročných demonštrácií na podporu demokracie v Hongkongu.    Medzi čínskou elitou je obľúbený súkromný britský vzdelávací systém. Na britskej štátnej škole napríklad študoval syn odsúdeného bývalého vrcholového politika Po Si-laja. Sledované sú i britské televízne relácie, ako je seriál Downton Abbey, aj keď na pirátskych DVD alebo cez nelegálne sťahovanie.