Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Video

R. FICO: SR a ČR sú krajiny, ktoré uznávajú výrobu elektriny z jadra

Na snímke zľava podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák, premiér SR Robert Fico, minister obrany ČR Martin Stropnický, premiér ČR Bohuslav Sobotka a minister vnútra ČR Milan Chovanec počas spoločného fotografovania pred tretím spoločným zasadnutím vlád ČR a SR na zámku vo Valticiach na južnej Morave 12. mája 2015. Foto: TASR

Zhodli sa na tom dnes na tlačovej besede predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a jeho český náprotivok Bohuslav Sobotka v juhomoravských Valticiach.

Valtice 12. mája (TASR) – SR a ČR sú krajiny, ktoré uznávajú výrobu elektriny z jadra. Zhodli sa na tom dnes na tlačovej besede predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a jeho český náprotivok Bohuslav Sobotka v juhomoravských Valticiach po treťom spoločnom rokovaní slovenského a českého vládneho kabinetu.

"V oblasti energetiky sa hlásim najmä k prvku záverov, ktoré sme prijali na Európskej rade, a to, že každá krajina má právo zvoliť si svoj vlastný energetický mix a že nikto nás nebude nútiť, akú elektrinu, alebo z akých zdrojov máme prednostne vyrábať," podčiarkol Fico.

Na separátnom rokovaní so Sobotkom hovoril Fico aj o alternatívnych možnostiach dodávok plynu na územie SR a ČR. "Tu si uvedomujeme význam severojužných prepojení tak pre ČR, ako aj pre Slovensko. Informoval som pána premiéra (Sobotku) aj o významnom projekte Eastring, ktorý by mohol byť alternatívou pre Slovensko v prípade, že dôjde k realizácii vyhlásenia Gazpromu, na základe ktorého v roku 2018 alebo 2019 Ukrajina má stratiť status tranzitnej krajiny pri plyne," povedal.

To by podľa predsedu vlády SR ohrozilo ekonomické národné záujmy tak SR, ale určite aj ČR. "Tu sme sa dohodli, že dáme v krátkom čase dokopy predstaviteľov ministerstva hospodárstva a ministerstva priemyslu, ako aj zainteresovaných firiem na území Slovenska a ČR, aby pripravili spoločný ďalší postup," priblížil.

Prioritou v dopravnej infraštruktúre je podľa Fica predovšetkým diaľničné spojenie. "Boli by sme radi, keby bol spojený najmä stred Slovenska a stred Moravy, hovorím teraz o prepojení medzi Púchovom a Hulínom. Veľký dôraz kladie česká strana aj na modernizáciu železničnej trate medzi Břeclavou a Bratislavou," uviedol.



Premiéri oboch krajín hovorili podľa slovenského premiéra o vodnom prepojení Labe-Odra-Dunaj. "Zdá sa, že tento obrovský projekt je veľmi dôležitý a že je zrealizovateľný. Musíme preto dať urobiť čo najrýchlejšie štúdiu realizovateľnosti tohto vodného prepojenia, pretože na základe nej budeme môcť povedať, aké sú pri tomto prepojení priority a s čím by bolo treba začať ako s prvým. V rámci tohto projektu sa veľmi intenzívne hovorí aj o prepojení riek Váh a Morava, niekde na úrovni Hlohovca alebo Nového Mesta nad Váhom," dodal Fico.



Podľa Sobotku obe vlády rokovali aj o snahách oboch krajín úspešne dočerpať eurofondy a pripraviť sa na efektívne čerpanie európskych fondov z budúceho programového obdobia. "Som veľmi rád, že Slovensko patrí spolu s ČR medzi krajiny, ktoré vyvíjajú intenzívny tlak na Európsku komisiu, aby sa maximálne zlepšili podmienky pre dočerpanie európskych fondov. Dnes sme si potvrdili, že v tomto tlaku chceme spoločne pokračovať," doplnil český premiér.