Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Video

Rezort obrany si pozrie ponuky výrobcov radarov, potom vyhlási súťaž

Na ilustračnej snímke radar. Foto: Tablet.tv

Prezentácia sa uskutoční 16. apríla na ministerstve. Súťaž na nákup vojenských radarov chce rezort obrany vyhlásiť po tomto stretnutí.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Firmy, ktoré vyrábajú vojenské radary a chcú sa zapojiť do súťaže ministerstva obrany, budú môcť svoju vojenskú techniku odprezentovať pred vojenskými expertmi. Prezentácia sa uskutoční 16. apríla na ministerstve. Súťaž na nákup vojenských radarov chce rezort obrany vyhlásiť po tomto stretnutí.



"Keďže som deklaroval, že to bude naozaj transparentné, tak sme prostredníctvom ambasád a vojenských pridelencov požiadali o prezentáciu všetky krajiny, ktoré vyrábajú predmetnú technológiu," uviedol po stredajšom (8. apríla) rokovaní vlády minister obrany Martin Glváč. O stretnutí bude šéf rezortu obrany bližšie informovať.

Ministerstvo oficiálne oslovilo aj českú stranu s návrhom na spoločný postup pri obstarávaní nových rádiolokátorov stredného dosahu. Odpoveď však podľa Glváča doteraz neprišla. Ako dodal, Česi ešte majú čas pripojiť sa k tendru.

Dôvod, prečo sa Slovensko rozhodlo nakupovať novú techniku, sú ruské sankcie, pre ktoré si nemôže zadovážiť náhradné diely na radary od ruského výrobcu Almaz Antey a predlžovať tak ich životnosť. Súčasnej technike chcel rezort obrany predĺžiť životnosť do roku 2020.

Armáda v súčasnosti používa radary P-37 ešte sovietskej výroby. Ak by Slovensko zostalo bez funkčných vojenských radarov, nemôže si plniť záväzky voči aliančným partnerom. Ide najmä o integrovaný systém protivzdušnej obrany NATO (NATINADS).