Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Video

ROBERT FICO: Nebažím po ďalšom sankcionovaní Ruska

Premiér Robert Fico Foto: TASR/Pavel Neubauer

Deklaroval, že ako premiér bude pri zahraničnopolitických krokoch vždy brať do úvahy ich dosah na občanov.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Slovensko trápi napätá situácia na východe Ukrajiny, pretože sa dotýka celej Európy aj sveta. Ako poznamenal premiér Robert Fico na dnešnej hodnotiacej konferencii o zahraničnej politike SR na pôde ministerstva zahraničných vecí, anexiou Krymu prišlo k porušeniu medzinárodného práva, ktoré zmenilo medzinárodné vzťahy. "Európska únia a Rusko, kedysi strategickí partneri, dnes komunikujú prostredníctvom sankcií a vedú ekonomickú vojnu. Takýto prístup škodí všetkým a nemali by sme sa utešovať, že Rusko nimi trpí viac," pripomenul.

Fico má záujem o spoluprácu na úrovni civilizovaných partnerov, ktorým to prináša vzájomný úžitok. "Nebažím po ďalšom sankcionovaní Ruska. Naopak, zasadzujem sa veľmi otvorene za hľadanie riešenia a dialógu," zdôraznil s tým, že vojenské riešenie situáciu na Ukrajine nevyrieši. To by totiž viedlo k ďalším obetiam na oboch stranách. Na akékoľvek možnosti týkajúce sa dodávok zbraní či rozširovania vojenského potenciálu sa pozerá s veľkou skepsou. "K ničomu to nebude viesť, pretože nie je šanca, aby vojenské riešenie prinieslo v krátkom čase akýkoľvek úspech," dodal.



Deklaroval, že ako premiér bude pri zahraničnopolitických krokoch vždy brať do úvahy ich dosah na občanov. To, že nevystupuje pravidelne s vyjadreniami odsudzujúcimi Rusko podľa neho neznamená, že jeho vláda rezignovala na hodnoty, ktoré Slovensko a jej občania vyznávajú. "Dali sme to jasne najavo aj na pôde EÚ, kde sa Slovensko vždy pripojilo k spoločným pozíciám. Urobíme tak aj v budúcnosti, ak budú odôvodnené," deklaroval.



Súčasne však potvrdil, že Slovensko bude na rokovaniach únie naďalej vytrvalo obhajovať slovenské záujmy. "Sme suverénna a slobodná krajina. Máme právo presadzovať svoje názory do samého konca, ale nikdy nepôjdeme proti jednote medzinárodných organizácií, predovšetkým EÚ a Severoatlantickej aliancie," podčiarkol s tým, že skôr či neskôr musí prísť k systémovému dialógu s Ruskom.



Je presvedčený o tom, že Ukrajinu ešte čaká veľmi tŕnistá cesta k stabilite a prosperite. Verí však, že sa jej to s medzinárodnou podporou podarí. Cestu európskej integrácie, ktorú si Kyjev vybral, Slovensko rešpektuje. Všeliekom však podľa neho nie je narastajúca finančná pomoc zo strany EÚ, USA a Medzinárodného menového fondu. Tá, ako poznamenal, môže napomôcť pri prekonávaní najkritickejšieho obdobia pre ukrajinské hospodárstvo, ale z dlhodobého hľadiska musia situáciu meniť samotní ukrajinskí predstavitelia. "Ak budú čakať, že to niekto urobí za nich, čakajú márne. Reformy nikto nemôže robiť za nich," upozornil Fico.