Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Video

VIDEO:Slabšiu úrodu ovocia v okolí Kremnice vynahradila úroda zeleniny

Na výstave Kremnické jablko sa so svojimi výtvormi prezentujú aj miestne školy. Kremnica, 6. októbra 2017. FOTO TASR - Jana Vodnáková Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková

Na aktuálnej výstave Kremnické jablko návštevníci uvidia veľké exempláre zeleniny. Príkladom sú 1,5-metrové indické uhorky, 12,5-kilogramový kaleráb či gigantické zemiaky.

Kremnica 6. októbra (TASR) - Aj napriek náročnejším podmienkam, ktoré tento rok spôsobili jarné mrazy, vystavujú v týchto dňoch pestovatelia z Kremnice a okolia to najkrajšie a najlepšie zo svojej úrody na tradičnej súťažnej prehliadke ovocia a zeleniny s názvom Kremnické jablko. Súťažná prehliadka, v ktorej sa hodnotia jablká, hrušky, drobné ovocie, zelenina, aranžmány a destiláty, je v týchto dňoch sprístupnená v Mestskom kultúrnom stredisku.



"Tento rok bol trochu náročnejší oproti ostatným rokom, hlavne z toho dôvodu, že boli na jar mrazy, tak nám pomrzli kvety na ovocných stromoch. Na jablkách, slivkách a hruškách aj na ostatných v tejto našej oblasti," zhodnotil predseda základnej organizácie Slovenského zväzu záhradkárov (SZZ) v Kremnici Jozef Lichtner. Naopak, darilo sa zelenine a tak na výstave našli miesto viaceré veľké exempláre niektorých druhov zeleniny. Príkladom sú 1,5-metrové indické uhorky, 12,5-kilogramový kaleráb či gigantické zemiaky.



Na prehliadke prezentuje svoju úrodu 42 vystavovateľov. "Pokiaľ ide o produkty, tých máme 155, čo je tiež menej oproti predchádzajúcim rokom minimálne o tých 50 až 70 kusov," priblížil Lichtner. Organizátori si to vysvetľujú slabou úrodou ovocia vo všeobecnosti. Podstatne menej je totiž na výstave vzoriek jabĺk aj hrušiek. "Niektorí pestovatelia ale dopestovali dosť veľa hrozna na kremnickú oblasť, čo je nie tradičná hroznová oblasť," dodal Lichtner.

Na výstave sa prezentujú svojimi výtvormi aj miestne školy. Kreativitu prejavili aj pestovatelia, a to najmä v súťažnej kategórii destilátov. Zaujímavosťou je destilát s yzopom, horcom, echinaceou či medvedím cesnakom so svojou charakteristickou vôňou. Lichtner vyzdvihol aj tohtoročnú kvetinovú výzdobu prehliadky. V aranžmánoch boli použité aj žlté ruže, ktoré nie sú pre tento čas typické.