Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

VIDEO: Slovenská pošta predstavila známku s Petrom Saganom

Na snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan pózuje pri nálepnom liste s novou známkou a obálkou s pečiatkou počas slávnostného krstu novej poštovej známky, ktorú vydala Slovenská pošta v Žiline 21. apríla 2016. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, pečiatky a nálepného listu je slovenský ilustrátor Jozef Gertli Danglár. Výťažok zo známky pôjde deťom v cyklistickej Akadémii Žilina.

Žilina 21. apríla (TASR) – Poštovú známku "Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2015 – Peter Sagan" s nominálnou hodnotu 1 euro dnes uviedli do života majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan a generálny riaditeľ Slovenskej pošty, a. s., Róbert Gálik v Spojenej škole na Rosinskej ceste v Žiline, kde má sídlo aj cyklistická Akadémia Petra Sagana.



"Je to pre mňa česť, že môžem mať známku. Nikdy som nad tým nerozmýšľal. Ponuka prišla nečakane minulý rok a som veľmi rád, že výťažok zo známky pôjde deťom v cyklistickej Akadémii Žilina. Je to super, že sa takto dá pomôcť aj mládeži," povedal cyklistický majster sveta.

Generálny riaditeľ Slovenskej pošty pripomenul, že v rámci známkovej tvorby sa dlhodobo venujú športovej tematike. "V minulosti sme vydávali známky pri príležitostiach, ako sú majstrovstvá sveta v biatlone, plávaní, krasokorčuľovaní. Prípadne pri výrazných úspechoch slovenských športovcov v rámci medzinárodného športového fóra, ako sú majstrovstvá sveta vo futbale, kde sme sa prvýkrát historicky prebojovali, alebo medaily z majstrovstiev sveta v hokeji. Táto známka len prirodzene nadväzuje na už vydané osobnosti, ako boli Ján Popluhár, Vlado Dzurilla či Ondrej Nepela, z dôvodu zisku historického titulu majstra sveta a dúhového dresu v roku 2015 Petrom Saganom," uviedol Gálik.



Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, pečiatky a nálepného listu je slovenský ilustrátor Jozef Gertli Danglár. "Je to prvá známka, ktorú som robil. Bol som veľmi rád, že nemusím robiť nejakú historickú postavu, ktorá je 300 rokov mŕtva. Ale takéhoto mladého, vitálneho, akčného človeka. Nerobil som ho na bicykli. To som použil na pečiatku. Lebo známka je malá a chcel som tam dostať jeho mimiku, tvár, ktorú ľudia poznajú. Keď získal minulý rok titul, tie fotky obleteli celý svet. Chcel som zachovať jeho radosť," dodal Gertli Danglár.



Na známke s rozmermi 44,1 krát 26,5 milimetra je zobrazený portrét v súčasnosti najúspešnejšieho slovenského cyklistu Petra Sagana so zlatou medailou z Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike, ktoré sa konali v roku 2015 v americkom Richmonde. Poštovú známku vytlačila technikou ofsetu v počte 300.000 kusov tlačiareň Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s. Súčasne so známkou sú vydané aj sprievodné filatelistické produkty – obálka prvého dňa (FDC) a nálepný list.