Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Video

VIDEO:Sme Kapsch a zmenili sme číslo účtu,napísali podvodníci cestárom

Kapsch zrealizuje ďalšie dva telekomunikačné projekty na železniciach v Českej republike, ilustračné foto Foto: Kapsch CarrierCom

České štátne organizácie čelia vlne pokusov o vylákanie miliónových súm na falošné čísla bankových účtov. Informuje o tom portál iDNES. Nový pokus zaznamenalo Riaditeľstvo ciest a diaľnic (RCD).

Praha 10. marca (TASR) - České štátne organizácie čelia vlne pokusov o vylákanie miliónových súm na falošné čísla bankových účtov. Informuje o tom portál iDNES. Nový pokus zaznamenalo Riaditeľstvo ciest a diaľnic (RCD). Prípad už skúma polícia.



Na rozdiel od decembrového prípadu Správy železničnej dopravnej cesty (SŽDC), ktorá peniaze poukázala podvodníkom, tí teraz na RCD narazili aj vďaka tomu, že železničiari na podvodníkov iniciatívne upozornili.

"Vďaka dobrej spolupráci s RCD sa to, našťastie, rýchlo odhalilo," povedal šéf firmy Kapsch Karel Feix.

Na RCD prišiel list so sfalšovaným podpisom generálneho riaditeľa Kapschu, v ktorom sa oznamovalo, že dochádza k zmene čísla účtu firmy. Zamestnanci RCD kontaktovali spoločnosť Kapsch a informáciu v liste si overovali.

Hovorca RCD Jan Rýdl uviedol, že firma dala podnet na políciu na začatie trestného stíhania. Podľa denníka MF DNES bol falošný podpis generálneho riaditeľa takmer nerozoznateľný od originálu.

V prípade SŽDC prišlo nielen oznámenie o zmene čísla bankového účtu, ale nasledovala aj faktúra, ktorú vedenie zaplatilo. Denník MF DNES s odvolaním sa na dva nezávislé zdroje z rezortu dopravy uviedol, že podvodníci dostali na účty desiatky miliónov korún.

So svojimi pokusmi boli podvodníci úspešní aj v ďalších štyroch štátnych podnikoch a úradoch a naletela im aj jedna súkromná potravinárska firma. Škody dosiahli celkovú sumu vyše 100 miliónov Kč (3,67 milióna eur).

Pritom podvodníci išli tak ďaleko, že v liste o zmene čísla účtu uviedli aj telefónne číslo, na ktorom si mohli zamestnanci SŽDC overiť, že sa číslo účtu skutočne zmenilo. Podvodníci zneužili údaje spoločnosti Sudop Brno, ktorá patrí medzi najväčšie projektové organizácie v Česku. Využili aj to, že mnohé údaje sú v dôsledku zverejňovania zmlúv verejne prístupné, takže ich list vyzeral dôveryhodne.

Falošný účet založil zrejme "biely kôň". Peniaze, ktoré naň prišli, boli ihneď predisponované do zahraničia. SŽDC sa ešte pokúša stornovať transakciu a dostať sa k peniazom.

(1 EUR = 27,251 CZK)