Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Video

VIDEO: SNP vo filme kraľuje legendárny kapitán Dabač

Screenshot z filmu Kapitán Dabač, na snímke Ladislav Chudík Foto: www.yotube.com

Slovenské národné povstanie inšpirovalo spisovateľov, dramatikov a filmárov, aby ukázali ťažkú vojnovú dobu a ľudí, akí boli, bez príkras. Pozrite si krátky výber z filmov.

Bratislava 2. septembra (Teraz.sk) - Slovenské národne povstanie, ktoré trvalo necelé dva mesiace (od 29. augusta do 28. októbra 1944), bolo obdobím, keď dejiny a druhá svetová vojna dôrazne zabúchali na slovenské dvere. Vošli dnu a pre vládu Slovenského štátu a jeho obyvateľov sa začali týždne pravdy.

Do povstania proti okupantom z nacistickej Veľkonemeckej ríše a domácemu režimu prezidenta Jozefa Tisa sa zapojili aj jednotky slovenskej armády. V tej chvíli sa obrázok Slovenska ako verného a pokojného spojenca Nemecka rozpadol ako domček z karát. Predohrou k SNP bolo už vyhlásenie stanného práva 11. augusta 1944 . Je to dôkaz, že akcie partizánov v regiónoch nadobudli taký význam, že nebolo možné si pred nimi zakryť v Bratislave oči ani upokojovať Nemcov. Kto napriek štatáriu pomohol partizánom, tomu hrozila smrť. Rozhodnutie ísť do povstania alebo ho podporovať nebolo jednoduché, žiadalo si statočnosť a odvahu. Keď prišiel čas, bolo treba vo vypätej situácii priznať „farbu“ ako v hre v karty, len na jeseň 1944 neraz išlo o život bežného človeka, vojaka, politika. Aj tom sú filmy o Slovenskom národnom povstaní, čo všetko je treba obetovať za svoje presvedčenia a za slobodu.

Kapitán Dabač (1959)

Majster Ladislav Chudík sa postavou kapitána slovenskej armády Vlada Dabača zapísal do sŕdc mnohých divákov. Režisér a scenárista Paľo Bielik vytvoril podľa knihy spisovateľa Vladimíra Mináča snáď najpopulárnejší film o SNP, ktorý nejde po povrchu udalostí ani charakterov postáv. Za scénu prestrelky v krčme by sa nehanbili ani v amerických akčných filmoch.



Vlčie diery (1948)
Príbeh dvoch bratov Svrčinovcov v SNP vznikol len tri roky po skončení druhej svetovej vojny.



Partizánske boje

Zábery sú z dokumentu o povstaleckých letcoch z bojov a bitiek na území Slovenska proti Nemecku počas Slovenského národného povstania.



Deň, ktorý neumrie (1974)

Názov pripomína film o britskom agentovi 007 Jamesovi Bondovi, nemá s ním však nič spoločné. Deň, ktorý neumrie je film o vojakoch v jednom z troch legendárnych pancierových vlakov, ktorý bol podporou povstaleckých vojsk na Slovensku.


Polnočná omša (1962)

Výborne obsadený film podľa divadelnej hry Petra Karvaša rozpráva príbeh rodiny Kubišovcov na Vianoce 1944. Domov sa nečakane prichádza schovať ranený syn Juraj, partizán. V byte je však aj niekto iný ako sviatočný hosť - nemecký veliteľ Brecker - a pred ním treba Juraja zatajiť. Hudbu ku filmu napísal český skladateľ Zdeňek Liška, známy hudbou ku kultovému seriálu 30 prípadov majora Zemana.



Smrť chodí po horách (1979)

Film podľa predlohy spisovateľa Vladimíra Mináča.



Povstalecká história (1984)

Historický seriál o SNP, o vojenskom a politickom dianí počas povstania vznikol krátko pred pádom režimu. Postavu slovenského komunistického politika, jednej z popredných osobností povstania Gustáva Husáka, hral herec Michal Dočolomanský. Na seriále sa podieľal aj historik Viliam Plevza, hrali v ňom poprední slovenskí a českí herci.



Chuťovka na záver

Boxer a smrť (1962)

Herec Štefan Kvietik sa predstavil v filmovej psychologickej dráme ako väzeň Komínek, ktorý boxuje s veliteľom koncentračného Kraftom. Hovorí sa, že po jeho uvedení dostal ponuky na filmovanie na Západe.