Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Video

VIDEO:Témou konferencie v Bernátovciach je riešenie chudoby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čelíme aj novej kríze a to je zamestnanecká chudoba, povedala účastníčka konferencie a predsedníčka Slovenskej siete proti chudobe Anna Galovičová.

Košice 5. októbra (TASR) - Otázkou chudoby a možnosťami jej riešenia sa zaoberajú účastníci konferencie v rámci medzinárodného tendra EMIN 2 Európskej siete proti chudobe pod názvom Pomoc v hmotnej núdzi, ktorá sa koná dnes a v piatok (6.10.) v zariadení Oáza – Nádej pre nový život v Bernátovciach, časti obce Valaliky pri Košiciach.



"V centre Oáza je najviac ľudí, ktorí potrebujú pomoc v hmotnej núdzi. Najlepšie je opierať sa o dobré výsledky a praktiky, a to sa otcovi Petrovi Gombitovi podarilo. Za 14 rokov ukázal, ako treba s takýmito citlivými dušami pracovať a ako ich treba naspäť včleniť do spoločnosti, aby sa necítili osamelí a vylúčení," uviedla pre TASR predsedníčka Slovenskej siete proti chudobe a národný koordinátor EMIN 2 pre Slovensko Anna Galovičová.

Ako uviedla, o projekte Oáza - Nádej pre nový život budú informovať na 17. európskom stretnutí ľudí so skúsenosťou v chudobe, ktoré bude v novembri v Bruseli.

Cieľom konferencie je podľa jej slov vyzdvihnúť aj sociálnu Európu. "Pretože aj preto sme vstúpili do Európskej únie a chceme byť súčasťou jadra Európskej únie, to znamená, chceme, aby sme viac cítili vzájomnú spoluprácu a spojili sily. Na tomto medzinárodnom stretnutí odznelo niekoľko dôležitých nápadov, ktoré môžeme odkomunikovať v najbližších dňoch v Bruseli a Holandsku, s ľuďmi s rozhodovacími právomocami," vysvetlila Galovičová.



Ako tvrdí, počet chudobných narastá, pritom podľa stratégie Európa 2020, by ich počet mal každý rok klesať.

"Nie je to iba otázka finančnej krízy z roku 2008, ale je to otázka aj robotizácie, automatizácie výroby, trhovej ekonomiky, že narastá počet nezamestnaných. Čelíme aj novej kríze a to je zamestnanecká chudoba. Ľudia aj majú prácu, ale nevedia dokedy. Môže sa to zvrtnúť z hodiny na hodinu a sú nezamestnaní," povedala Galovičová s tým, že je potrebné, aby narastala minimálna mzda, lebo v starobe môžu mať ľudia problém, čo je potom tzv. seniorská chudoba.

V zariadení Oáza - Nádej pre nový život majú v súčasnosti približne 200 klientov. V zime ich bolo asi 250.

"Pre mňa je to trocha prekvapenie. Beriem to tak, že to asi nebude náhodou a Pán Boh má v tom svoje riadenie. Môže nám to všetkým pomôcť, navzájom tie skúsenosti. Čím viac ľudí sa zapojí do tejto služby, tým viac z toho môže človek profitovať, zvlášť ten chudobný. Môže sa ocitnúť v lepšej pozícii," povedal na margo konferencie riaditeľ zariadenia a zároveň rímskokatolícky kňaz Peter Gombita.

Ako hovorí, je potrebné, aby štát zabezpečil dohľad nad niektorými ľuďmi. "Nie každý človek dokáže sám spravovať svoje peniaze a svoj život. To znamená, musí byť nejaký dohľad alebo pomoc, aby vedel svoj život aspoň do hraníc normálnosti nejako uhrať," dodal Gombita.