Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

VIDEO: Zo Žiliny odišla prvá nakládka bicyklov pre africké deti

Na snímke prvá nakládka bicyklov, ktoré sa vyzbierali v rámci kampane Kola pro Afriku v Žiline dňa 8. novembra 2017. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Zbierku organizovala Spoločnosť Kola pro Afriku v Ostrave. Jej poslaním je umožniť deťom v Afrike cestu za vzdelaním.

Žilina 8. novembra (TASR) - V stredu popoludní odišla zo Žiliny prvá nakládka bicyklov, ktoré sa vyzbierali v rámci kampane neziskovej organizácie Kolo pro Afriku. Cieľom projektu je pomôcť africkým deťom pri dochádzke do školy, a to venovaním bicyklov, ktoré im uľahčia cestu.

„Od spustenia zbierky v auguste tohto roka sa vyzbieralo viac ako 80 bicyklov,“ uviedol pre TASR koordinátor mobility Ľuboš Slebodník. Podľa jeho slov už samotná myšlienka hovorí o tom, že je to veľmi pozitívna aktivita.



Bicykle boli podľa Slebodníka prevezené do centrálneho skladu pre zbierku bicyklov v Ostrave, kde budú roztriedené. Pokazené stroje opravia a transportujú. „Ja to môžem hodnotiť len pozitívne, lebo ľudia si vypratali pivnice, garáže a zbavili sa tak bicyklov, ktoré sú často ešte pojazdné. Takisto nám odovzdali aj náhradné diely, ktoré nám pomôžu pri oprave ďalších bicyklov,“ doplnil.

Do zbierky sa zapojila aj súťaž Detská tour Petra Sagana, ktorú koordinuje Peter Zánicky, a podarilo sa v rámci nej vyzbierať 12 bicyklov. „Podporilo nás aj Občianske združenie (OZ) Mulica,“ povedal Slebodník, ktorý doplnil, že zásluhy má aj mesto Žilina, ktoré sa ako jediné mesto na Slovensku zapojilo do tejto iniciatívy.

Spoločnosť Kola pro Afriku bola založená v roku 2012 v Ostrave. Jej poslaním je umožniť deťom v Afrike cestu za vzdelaním. Funguje na princípoch darcovstva, dobrovoľníctva, spolupráce a vlastnej iniciatívy ľudí v Česku a na Slovensku.