Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

Váhostav chce zaplatiť stavebným firmám a živnostníkom 15 % z dlhu

Šéf Váhostavu Juraj Široký. Foto: TASR/Martin Baumann

Všetky dlhy spoločnosti sú pritom vo výške viac ako 136 miliónov eur.

Bratislava 24. marca (TASR) – Stavebná spoločnosť Váhostav-SK chce splatiť stavebným firmám a živnostníkom 15 % z dlžných peňazí. To by predstavovalo 15,7 milióna eur. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval generálny riaditeľ spoločnosti Marián Moravčík.




Zabezpečení veritelia, ktorými sú predovšetkým banky, by mali dostať 100 % svojich záväzkov. Celkovo by tak mal Váhostav-SK v rámci reštrukturalizácie splatiť 32,3 % zo svojich dlhov, čo predstavuje 43,9 milióna eur. Všetky dlhy spoločnosti sú pritom vo výške viac ako 136 miliónov eur.

Vyplýva to z návrhu reštrukturalizačného plánu, ktorý pripravila správkyňa reštrukturalizácie v spolupráci s firmou Váhostav-SK. Veriteľský výbor má tak od pondelka (23. marca) 15 dní na to, aby rozhodol o tom, či takýto plán prijme, alebo nie.



Splácanie záväzkov by mal Váhostav-SK začať počas budúceho roka. "Postavili sme si náročné ciele, ktoré si ale s pomocou nového manažmentu trúfame zvládnuť," zhodnotil Moravčík.



Legislatívne podmienky, ktoré sú v rámci reštrukturalizácie vytvorené na Slovensku, pritom on sám považuje za neférové. Preto chápe rozhorčenie stavebných firiem a živnostníkov a bol by za zmenu reštrukturalizačných pravidiel.

Žitňanská: Je to výsmech

Podľa návrhu reštrukturalizačného plánu stavebnej spoločnosti Váhostav-SK by mali malí nezabezpečení veritelia firmy získať 15 % zo svojich pohľadávok. Podľa podpredsedníčky opozičnej strany Most-Híd Lucie Žitňanskej je to výsmech. Ide totiž o ešte nižšiu sumu ako už štátu odvedená daň z pridanej hodnoty (DPH).

"K dnešnej situácii viedla nečinnosť strany Smer-SD a Roberta Fica," zdôraznila Žitňanská. S vlastným riešením situácie veriteľov totiž vláda či strana Smer-SD neprišli a podľa Žitňanskej odmietli všetky opozičné návrhy, vrátane dvoch noviel zákonov strany Most-Híd.

Hrozba bankrotov a exekúcií sa presunula podľa nej na malých veriteľov - subdodávateľov, zatiaľ čo Váhostav-SK sa bude môcť naďalej uchádzať o štátne zákazky.

Politická strana Sieť si zase myslí, že návrh reštrukturalizácie stavebnej firmy Váhostav-SK je lúpežou na živnostníkoch a malých a stredných podnikateľoch. "Je absurdné a neprijateľné, aby za odvedenú prácu na verejných stavbách, za ktoré štát Váhostavu zaplatil, dostali skutoční stavitelia zaplatené len 15 % dohodnutej sumy," priblížil predseda strany Radoslav Procházka. Tiež kritizoval, že ide o sumu nižšiu ako to, čo stavitelia zaplatili na DPH.

Sieť preto vyzvala poslancov Národnej rady (NR) SR, aby podporili návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý predložili poslanci a členovia strany. "Smer má možnosť ukázať, či mu záleží na ochrane ľudí, ktorí vlastnými rukami vytvorili hodnoty a dnes spolu so svojimi rodinami trpia za nesplnenie si záväzkov zo strany stavebného giganta," dodal Procházka.