Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Video

D. Tusk: Európska únia sa musí pozrieť na problémy triezvo

Na snímke predseda Európskej rady Donald Tusk (vľavo) prichádza na rokovanie na Bratislavskom hrade. V Bratislave dňa 16. septembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Predseda Európskej rady ďalej vyzval lídrov EÚ, aby uistili občanov o tom, že sa z brexitu poučili a že sú schopní znova nastoliť stabilitu a pocit bezpečnosti.

Brusel 16. septembra (TASR/Tablet.TV) - Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval lídrov krajín Európskej únie na "triezvy a brutálne úprimný" pohľad na problémy celého bloku v čase po šokujúcom hlasovaní Británie za vystúpenie z únie. Tusk to uviedol vo vyhlásení vydanom v predvečer neformálneho bratislavského summitu hláv štátov a predsedov vlád 27 členských krajín EÚ.



Britská spravodajská stanica BBC v tejto súvislosti pripomenula, že lídri EÚ sa v Bratislave schádzajú bez účasti zástupcov zo Spojeného kráľovstva a okrem iného sa budú radiť o tom, ako znova nadobudnúť dôveru v EÚ. Na programe stretnutia však nie je debata o budúcich vyjednávaniach s Britániou, ale pohľad do budúcnosti tohto bloku ako zoskupenia pozostávajúceho už len z 27 krajín.

Podľa Tuska je pravdou, že Európou v poslednom čase otriasli "všetky druhy kríz" a nemôže sa správať, akoby sa nič nestalo. "Domnievam sa, že najlepším mottom pre stretnutie v Bratislave je, že nemôžeme dopustiť, aby tieto krízy vyšli nazmar," povedal vo vyhlásení pred summitom. Namiesto toho by mala únia spraviť "triezvu diagnózu príčin brexitu".



Tusk sám považuje za hlavný problém, s ktorým sa treba vyrovnať, migráciu, napísala BBC s odvolaním sa na predstaviteľov z okolia tohto poľského politika.

Predseda Európskej rady ďalej vyzval lídrov EÚ, aby uistili občanov o tom, že sa "z brexitu poučili" a že sú schopní "znova nastoliť stabilitu a pocit bezpečnosti".




Všetko o SUMMITE v Bratislave nájdete TU.