Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Video

Tenisový zápas Slovensko - Slovinsko otvoria Kližan so Žemljom

Na snímke vľavo slovenská Davis Cupová jednotka Martin Kližan a vpravo slovinská dvojka Grega Žemlja. Foto: TASR/Martin Baumann

V daviscupovej histórii pôjde o prvý vzájomný súboj.

Bratislava 5. marca (TASR) - Slovenská jednotka Martin Kližan a slovinská dvojka Grega Žemlja nastúpia v piatok o 15.00 proti sebe v úvodnej dvojhre zápasu 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára tenisových družstiev. V druhom singli si na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC zmerajú sily slovenská dvojka Norbert Gombos a slovinská jednotka Blaž Kavčič. Rozhodol o tom slávnostný žreb.



Do sobotňajšej štvorhry so začiatkom o 14.30 nominoval slovenský kapitán Miloslav Mečíŕ pár Kližan, Igor Zelenay, Blaž Trupej predbežne nahlásil dvojicu Žemlja, Kavčič. Nedeľňajší program otvorí o 12.00 súboj tímových jednotiek Kližana a Kavčiča, ktorý pred žrebom dostal k štvrtkovým narodeninám kyticu. V záverečnej dvojhre sa stretne Gombos, ktorý dostal prednosť pred Lukášom Lackom, so Žemljom. Slovinci nastúpia bez ich rebríčkovo najvyššie postaveného hráča Blaža Rolu.



Hlavným rozhodcom bude Nemec Norbert Peick, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Srbka Marija Veljovičová a Slovák Michal Varmus. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort All Court. V daviscupovej histórii pôjde o prvý vzájomný súboj. Slováci vlani po domácich triumfoch nad Lotyšskom a Rakúskom postúpili do baráže o svetovú skupinu, v nej však zverenci kapitána Miloslava Mečířa prehrali v Chicagu s favorizovaným tímom USA hladko 0:5.

Mečíŕa slovinská nominácia do dvojhier nezaskočila. "Tušil som, že nastúpia s najsilnejším tímom. Uvidíme, ako na tom bude Kavčič, ktorý sa nedávno podrobil operácii. Je jedno, kto začína, dôležité je uhrať tri body. Martinovi Kližanovi verím ako tímovej jednotke. O dvojke som uvažoval trochu dlhšie. Norbert Gombos má výbornú formu, vyhral challengerový turnaj vo francúzskom Cherbourgu. Aj Lukáš sa zlepšoval, ale vyhraté zápasy rozhodli v prospech Nora. V Davis Cupe sa dokáže vyhecovať k výborným výkonom, pripomína mi Domina Hrbatého. Proti Slovincom sme síce papierovými favoritmi, no musíme to potvrdiť na kurte."

Kližan na margo Želju poznamenal. "S Gregom som už raz hral a zdolal som ho. Je to skúsený hráč, určite nepredá kožu lacno, no dúfam, že sa presadím mojimi zbraňami. Je jedno, či hrám prvý alebo druhý. Budú to ťažké zápasy, ale verím, že v piatok vybojujeme dva body a vybudujeme si dobrú pozíciu pred štvorhrou. Gombos si myslel, že rovnako ako vlani doma proti Rakúsku a v USA nastúpi ako prvý. "Je to pre mňa niečo nové, doposiaľ som v Davis Cupe dvakrát začínal. Musím byť stále pripravený, lebo nevieme, ako dlho bude hrať Kližo. Príjemne ma prekvapilo, že mi Miloš dal šancu, veď Martin s Lukášom sú hráčmi prvej svetovej stovky. S Kavčičom som ešte nikdy nehral. naposledy som ho videl na turnaji ATP v Záhrebe. Pôjdem do toho a pokúsim sa hrať čo najlepšie."



Slovinský kapitán Trupej po žrebe uviedol. "Možno je pre Slovákov prekvapením, že vo dvojhrách nastúpi Kavčič. ale jeho rekonvalescencia po operácii chodidla prebieha rýchlejšie, ako sme čakali. Nie je ešte stopercentne fit, no rozhodol som sa dať mu šancu. Pre žrebom sme si tipli, kto by mohol nastúpi za Slovákov a vyšlo nám to."

Program SLOVENSKO - Slovinsko:
piatok 15.00 Martin Kližan - Grega Žemlja, Norbert Gombos - Blaž Kavčič
sobota 14.30 Kližan, Igor Zelenay - Žemlja, Kavčič
nedeľa 12.00 Kližan - Kavčič, Gombos - Žemlja